National

Procuroarea Angela Nicolae de la PICCJ si fiul sau, retinuti de DNA in dosarul de evaziune fiscala

Publicat: 28 oct. 2013
1

Procuroarea Angela Nicolae de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si fiul sau, Daniel Nicolae, au fost retinuti, luni seara, de procurorii DNA in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al DNA. In acest dosar au mai fost retinute cinci persoane: doi romani, administratori ai unor societati comerciale, si trei cetateni arabi. In total, in dosarul de evaziune fiscala au fost retinute 20 de persoane, potrivit Romania TV.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de Nicolae Angela Eugenia, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta in forma continuata si fata de Nicolae Daniel, fiul acesteia, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influenta, in forma continuata, se arata intr-un comunicat al DNA.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 2012-2013, inculpatul Nicolae Daniel, cu acordul, sustinerea si implicarea mamei sale, inculpata Nicolae Angela Eugenia – procuror sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din cadrul PICCJ, a pretins, in numeroase randuri, si a primit diferite sume de bani de la doi dintre invinuitii cercetati in prezenta cauza, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Nicolae Angela Eugenia va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

In concret, in perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela Eugenia a pretins si primit, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, invinuitul Nicolae Daniel, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei de la invinuiti.

Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis ca va interveni pe langa un prim procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa. Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Nicolae Eugenia Angela, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate.

Luni seara, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Doi romani si trei arabi, retinuti in dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

In plus, tot luni seara, alte cinci persoane au fost retinute in dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu 50 de milioane de euro, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Cei cinci, doi romani, administratori ai unor societati comerciale, si trei cetateni arabi, vor prezentati instantei, marti, cu propunerea de arestare preventiva. Potrivit surselor citate, unul dintre cei retinuti este administrator la Avicola Crevedia.

Audierile in acest dosar, care au loc la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), continua.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusa urmarirea penala a 50 de persoane, intre care sunt si angajati ai Ministerului de Finante, avocati si administratori de firme.

Potrivit DNA, perchezitiile au fost facute la sediile unor firme si la locuinte din Bucuresti si cele cinci judete, intr-o cauza penala complexa privind infractiuni de coruptie si evaziune fiscala care implica un numar mare de persoane constituite intr-un grup infractional organizat.

DNA a precizat ca a fost vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.

In dosarul de evaziune fiscala ce vizeaza domeniul industriei alimentare ar fi in atentia anchetatorilor si angajati ai Garzii Financiare, au precizat surse judiciare.

DNA a mai precizat ca persoanele suspectate in dosarul de evaziune fiscala foloseau firme fantoma, pe care le controlau si prin care derulau operatiuni comerciale, trecand in evidentele contabile cheltuieli fictive.

Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Comentarii
  • VA MAI AMINTITI ?
    Corpul de Control al primului ministru şi Ministerul Transporturilor vor verifica toate contractele de achizitii, încheiate în ultima perioadă de companiile din calea ferată, a anunţat , premierul Victor Ponta…
    “Cu doamna ministru împreună verificăm tot ce s-a făcut la toate structurile de căi ferate, că e vorba de infrastructură, călători, marfă. În măsura în care există nereguli, fiţi siguri că doamna ministru, cu sprijinul corpului meu de control, vom lua toate măsurile necesare. Dar nu are rost să vorbim în teorie, vorbim cu probe”, a declarat premierul Victor Ponta, răspunzând la întrebarea … dacă ia în calcul trimiterea Corpului de Control să verifice contractele de sute de milioane de euro de la CFR Călători din ultima perioadă.
    Ultima perioada , considerand a fi ianuarie -octombrie 2013 .
    ATI MAI AUZIT CEVA ? NOI , NU.

Adauga un comentariu