National

Procuror DIICOT: Bica mi-a cerut sa interceptez trei persoane. Nu aveam ce date sa prezint pentru mandat

Publicat: 30 sept. 2016
1

Un procuror DIICOT, citat in dosarul ANRP 1 in care Alina Bica este judecata pentru abuz in serviciu, sustine ca aceasta, in calitatea de sef al DIICOT, i-ar fi cerut sa intercepteze trei persoane, magistratul precizand ca nu avea date pentru a obtine un mandat de la judecator in acest sens.

„Mi-a cerut sa-i interceptez pe cei trei (n.r oameni de afaceri). Am discutat de doua ori cu ea. Nu aveam ce date sa-i prezint judecatorului pentru mandat. Nu intelegeam de ce imi indica cum se face ancheta in dosar. A fost singurul dosar in care m-a chemat. Lucrarea era din 2013 si venea de la un coleg, fiind suspiciuni de spalare de bani si tranzactii bursiere. A doua discutie a avut loc cu o zi inainte de retinerea acesteia. Era vorba de un transfer de 22 de milioane de lei.

La a doua intalnire, Alina Bica mi-a reprosat ca am intepat dosarul prin audierea persoanelor vizate de sesizare. M-a deranjat asta. Dupa doua zile am trimis dosarul la DNA. Nu mi-a cerut nimeni dosarul”, a declarat in sala de judecata procurorul DIICOT Ionel Tudoran.

In cadru aceleiasi sedinte de judecata a fost audiat un alt martor, Mihail Gabriel Nicolae, in legatura cu achizitionarea unui teren din localitatea Ghermanesti, Snagov.

„Un prieten mi-a zis de terenul de pe malul lacului, teren ce urma sa fie cumparat impreuna cu Mihailescu Ionut. M-a intrebat daca vreau o parte din partea lui. Urma sa platesc zece mii de euro pentru 1000 mp. Am locuit in bloc cu Mihailescu. Pe Alina Bica am vazut-o la o cafea. Nu stiu ca ea sa fi fost unul dintre cumparatori. Vanzatorul l-am vazut la notariat. Era mama lui Alin Cocos. Nu stiu cat s-a platit pentru intreaga suprafata. Nu stiu de ce Popa Ana apare in contract alaturi de mine. Nu stiu ce voia sa faca Mihailescu Ionut cu terenul. Dupa un an am vandut terenul la sugestia lui Stoica Marius. Am vandut terenul catre Ana Popa, Ionut Mihailescu si tatal sau. Era si Bebe Bica, sotul Alinei Bica, cred. Popa Ana a cumparat aproximativ cu acelasi pret. Bebe vorbea doar cu Mihailescu si cu notarul. Mihailescu a platit. Bebe Bica nu stiu ce cauta acolo. Nu a fost invitat afara de catre notar. Stoica Marius nu mi-a zis ca Alina Bica ar fi interesata de teren. Nu am vorbit cu Bebe Bica atunci. I-am vazut la un botez”, a declarat martorul.

In acest dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor – fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica este acuzata in aceeasi cauza si de luare de mita. Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru doua fapte de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita. Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte).

Dorin Cocos este acuzat ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica si a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denuntator in cauza, suma de 10 milioane de euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului de despagubire.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 7 octombrie, data la care va vor fi audiati trei martori, Codruta Trandafir, procuror DIICOT, Laurentiu Ion si mama lui Alin Cocos, Olguta Chiriac.

Comentarii
Adauga un comentariu