Local

Procurorii ascund sub pres hotii de zeci de miliarde

Publicat: 26 iun. 2011
1

@ In urma unei plangeri depuse la inceputul anului de prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, cu privire la neregulile descoperite la investitia privind realizarea statiei de epurare din comuna Cotnari, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau nu au gasit nici un vinovat @ „In acest dosar s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru toti cei care au fost cercetati”, a spus scurt Ghenadie Ciobanu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau

Incet, incet, hotiile de zeci de miliarde de lei sunt ascunse sub pres. Intr-unul din dosarele de cercetare penala ce vizeaza modul abuziv in care primarul comunei Cotnari, Vasile Cretu, a cheltuit milioane de euro in ultimii ani, procurorii s-au si grabit sa dea solutia finala. Nu a fost gasit nici un vinovat. „In acest dosar s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru toti cei care au fost cercetati”, a spus scurt Ghenadie Ciobanu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.
Dosarul se refera la o plangere depusa la inceputul acestui an de prefectul judetului, Dragomir Tomaseschi. In urma unui control, inspectorii de la Agentia de Protectie a Mediului au constatat ca statia de epurare de la Cotnari a fost construita fara sa fie respectat proiectul. Prefectul a trimis la Parchet raportul Agentiei de Protectie a Mediului. Ulterior, si Garda de Mediu a amendat Primaria Cotnari cu 500 de milioane de lei vechi tot pentru ca nu a fost respectat proiectul de realizare a statiei de epurare. Conform proiectului, bazinele de la statia de epurare trebuiau sa aiba un diametru de 10,8 metri, iar acum au doar 7 metri in diametru. Asta in conditiile in care e vorba de o investitie de aproximativ 22 de miliarde de lei vechi. Prin urmare, pentru a realiza un profit mai mare, constructorii au folosit mai putine materiale decat era prevazut in proiect. Cum era si de asteptat, acest lucru a afectat serios calitatea lucrarilor. „Nu stiu cum judeca acesti procurori, dar aceasta statie de epurare nu functioneaza. Nu «epureaza» nimic. Toata zona in jurul acestei statii pute a excremente. Am primit sesizari de la oameni. Pompele nu functioneaza, iar constructorul spune ca lucrarea a iesit din garantie”, a declarat Paul Besleaga, viceprimarul comunei Cotnari.
Solutia procurorilor ridica mari semne intrebare deoarece, in urma unor verificari efectuate anul trecut la Primaria Cotnari, Curtea de Conturi a gasit unele nereguli privind modul in care s-a derulat investitia la aceasta statie de epurare. „Cu referire la lucrarile de constructii-montaj si instalatii si a serviciilor de proiectare aferente obiectivului de investitii «Statie de epurare a comunei Cotnari judetul Iasi», trebuie subliniat faptul ca nu a fost condusa evidenta pe total surse de finantare a tuturor lucrarilor si nu au fost prezentate toate documentele, contracte, facturi, prin care sa justifice efectuarea de plati in valoare de 2.546.930 lei conform datelor inscrise in procesul-verbal de receptie”, se arata in raportul Curtii de Conturi. Si acest raport a ajuns pe masa procurorilor.

Adauga un comentariu