Actualitate

Procurorii din Capitală, dosar clasat privind importul de teste pentru Covid-19

Publicat: 09 apr. 2020

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 din Capitală au clasat un dosar în care au fost efectuate cercetări privind o firmă care a importat din China nu mai puțin de 2.500 de teste pentru depistarea infecţiei cu coronavirus.

„În data de 08.04.2020, la propunerea organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 3 Bucureşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a dispus clasarea cauzei penale nr. 3271/P/2020, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă, prev. de art. 272 din Codul vamal, reţinându-se incidenţa prevederilor 16 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală, în sensul că nu sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracţiunii sub aspectul laturii obiective”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus înapoierea către societatea comercială importatoare a bunurilor ridicate, precum şi a documentelor originale în limba chineză ce le însoţeau.

Pe data de 20 martie, Poliţia Capitalei a transmis că a ridicat de la Autoritatea Vamală peste 2.500 de teste pentru COVID-19, după ce autoritățile s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 43 de ani, promovează pe diverse reţele de socializare online vânzarea acestor produse.

„Din datele obţinute până la acest moment a rezultat că produsele respective provin din import, iar bărbatul, în numele unei societăţi, ar fi prezentat Autorităţii Vamale o declaraţie de conformitate în cuprinsul căreia este trecut un alt produs farmaceutic, existând o suspiciune cu privire la faptul că pentru produsele importate a fost folosită o declaraţie de conformitate nereală, care nu acoperă produsul importat”, transmitea atunci Poliţia Capitalei.

Agenții mai precizau că, în baza informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională a Medicamentului, a rezultat că la acea dată produsul respectiv nu putea fi introdus pe piaţă în mod legal.
Adauga un comentariu