Actualitate

Procurorii DNA au decis! Adrian Chesnoiu, pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu

Publicat: 11 iul. 2022
Procurorii DNA au decis Adrian Chesnoiu pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu
Adrian Chesnoiu a ajuns la sediul DNA pentru audieri în dosarul în care este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis astăzi, 11 iulie 2022, ca fostul ministrul al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, să fie pus pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu.

Vă aducem aminte că Adrian Chesnoiu a ajuns la sediul DNA pentru audieri în dosarul în care este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu.

Adrian Chesnoiu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de procurorii DNA

Potrivit unui comunicat, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legale şi constituţionale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Adrian Ionuţ Chesnoiu, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie, Adrian Ionuţ Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective”, precizează anchetatorii.

DNA menţionează că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta, în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, arată procurorii.

Adrian Chesnoiu a demisionat după ce procurorii DNA au intrat pe fir

Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii până pe 23 iunie 2022, a ajuns la DNA Timiș pentru a da declarații în fața procurorilor.

„Voi da declarații după finalizarea anchetei”, a spus Adrian Chesnoiu, în fața jurnaliștilor.

De asemenea, vă aducem aminte că fostul ministru şi-a dat demisia din minister şi din cadrul Partidului Social Democrat.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a spus Adrian Chesnoiu la acel moment.

În urma acuzațiilor, Adrian Chesnoiu a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA.
Adauga un comentariu