News Flash:

Procurorii DNA din Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane! Despre cine este vorba

21 Septembrie 2017
348 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6549 RON (+0.0008)
USD: 4.0128 RON (+0.0096)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
dna
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata,
  • in stare de libertate, a inculpatului SOMESAN STEFAN, la data faptelor inspector scolar general al Inspectoratul Scolar Judetean (I.S.J.) Mures, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul (2 fapte din care una in forma continuata),
- uzurparea functiei (2 fapte),
  • si sub control judiciar a inculpatului TAMASI ZSOLT - JOZSEF, director al unitatii scolare denumita Liceul Teologic Romano-Catolic din Tirgu Mures, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2014, dar si anterior, o fundatie si-a manifestat interesul de a infiinta, in municipiul Tirgu Mures, o unitate de invatamant preuniversitar de stat cu personalitate juridica, cu profil vocational teologic romano-catolic si predare in limba maghiara, interes materializat prin mai multe demersuri efectuate pe langa primaria Municipiului Tirgu Mures si Inspectoratul Scolar Judetean Mures.
In acest context, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al I.S.J. Mures, a emis, fara drept, o decizie prin care a dispus infiintarea, incepand cu anul scolar 2014-2015, a Liceului Teologic Romano - Catolic din Tirgu Mures, prin divizarea partiala a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din acelasi oras si transferarea claselor cu specializarea „cultul romano-catolic” care functionau in cadrul acestuia (4 clase cu un numar de 103 elevi) la unitatea scolara nou infiintata.
17 Septembrie 2017
In realitate, infiintarea unitatilor de invatamant este atributul administratiei publice locale si nicidecum al inspectoratelor scolare.
Acest demers al inculpatului a avut drept consecinte:
  • - vatamarea intereselor legitime ale unitatii de invatamant divizata ilegal (diminuarea bazei materiale fara masuri compensatorii etc.),
  • - vatamarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, transferati la unitatea scolara nou infiintata, a carei infiintare a fost ilegala,
  • - crearea unui folos necuvenit fundatiei respective, prin infiintarea in mod ilegal a unitatii scolare mai sus mentionate careia i-a fost atribuita personalitate juridica.
In aceeasi zi, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care incepand cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit in functia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef. Ulterior, constientizand caracterul ilegal al acestor decizii, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care a prorogat termenul prevazut pentru infiintarea respectivei unitati de invatamant. In continuare, la data de 26 ianuarie 2015, inculpatul Somesan Stefan, cu incalcarea prevederilor legale, a emis, in numele I.S.J. Mures, “Avizul conform privind reorganizarea retelei scolare pentru unitatile de invatamant preuniversitar din Municipiul Tirgu Mures, pentru anul scolar 2015-2016”, in care la pozitia 3 din tabel, a fost cuprinsa ilegal si unitatea de invatamant denumita “Liceul Teologic Romano-Catolic”. De precizat este faptul ca acest aviz nu indeplinea nici pe departe conditiile legale, in cuprinsul sau nefiind facute precizari referitoare la modul de infiintare a noii unitati de invatamant, la numarul de elevi, la profilul si la structura unitatii de invatamant nou infiintata prin divizare. Mai mult, acordarea acestui aviz a fost aprobat de catre membrii Consiliului de Administratie din cadrul I.S.J. Mures, ca urmare a comunicarii, de catre inculpat, a imprejurarii – nereale – ca ministrul de resort de la acea vreme si-ar dat acordul pentru infiintarea acestui liceu.
Pe baza acestui aviz conform, printr-o hotarare de consiliu local a fost aprobata reorganizarea retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat din Municipiul Tirgu Mures, pentru anul scolar 2015-2016, in care la pozitia 3 a fost introdus Liceul Teologic Romano-Catolic, ceea ce a condus la producerea consecintelor mentionate mai sus.
Ulterior, la data de 31 august 2015, desi, potrivit normelor legale, inculpatul Somesan Stefan nu detinea prerogative care sa vizeze infiintarea unor unitati de invatamant preuniversitar (ci doar de acordare a Avizului conform, la solicitarea formulata de catre autoritatile administratiei locale) si nici prerogative pe linia autorizarii provizorii de functionare ori acreditarii unor astfel de unitati de invatamant, acesta a emis fara drept, in numele I.S.J. Mures, o decizie prin care dispus, printre altele:
- infiintarea Liceului Teologic Romano–Catolic prin divizarea partiala a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” si a Colegiului National „Unirea” Tirgu Mures,
- transferarea filierei vocationale profil teologic, specializarea cultul romano-catolic de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” la unitatea scolara nou infiintata,
- transferarea claselor I-VIII de la Colegiul National „Unirea” la acest nou liceu,
- transferarea autorizarii de functionare provizorie/acreditare acordate de Ministerul Educatiei Nationale Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” si Colegiului National „Unirea”, respectiv a drepturilor si obligatiilor ce decurg din acestea, catre unitatea scolara nou infiintata Liceul Teologic Romano – Catolic.
In imprejurarile de mai sus, ambii inculpati au permis, cu buna stiinta, functionarea neautorizata provizoriu si neacreditata a unitatii de invatamant denumita „Liceul Teologic Romano-Catolic” Tirgu Mures, pe parcursul anilor scolari 2015 - 2016 si 2016 - 2017, cunoscand ca aceasta unitate scolara nu detinea autorizari provizorii sau acreditari de functionare de la Ministerul Educatiei Nationale. Acest lucru a condus la o vatamare a intereselor legitime ale cursantilor unitatii scolare respective (care au fost pusi in situatia de a urma si absolvi cursurile unei unitati de invatamant neautorizate si neacreditate, cu toate consecintele ce decurg de aici), precum si crearea unui folos necuvenit in favoarea Liceului Teologic Romano–Catolic si a fundatiei respective (prin aceasta permitere a functionarii in afara legii).
Pe parcursul desfasurarii urmaririi penale in prezentul dosar, decizia emisa de inculpatul Somesan Stefan a fost atacata in contencios administrativ atat de Municipiul Tirgu Mures cat si de o parte din parintii elevilor, in nume propriu, in calitate de membri ai Consiliului Reprezentativ al parintilor din cadrul Colegiului National „Unirea”.
Prin Hotararea nr. 479/2017 din data de 13.07.2017 pronuntata de Tribunalul Mures – Sectia Contencios Administrativ si Fiscal s-a dispus anularea deciziei emise la data de 31 august 2015 a I.S.J. Mures.
La data de 21 august 2017, avand in vedere respectiva hotarare judecatoreasca si tinand cont de neindeplinirea conditiilor legale cu ocazia atribuirii autorizatiilor provizorii de functionare ale celor trei clase de la Liceul Teologic Romano - Catolic din Tirgu Mures (una in anul scolar 2015-2016 si celelalte doua in anul scolar 2016-2017), I.S.J. Mures a solicitat Ministerului Educatiei Nationale ridicarea respectivelor autorizari.
In cauza, Colegiul National „Unirea” din Tirgu Mures s-a constituit parte civila in procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

directiei nationale anticoruptie serviciul tamasi zsolt jozsef
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1726 (s) | 21 queries | Mysql time :0.037685 (s)