Actualitate

Procurorii sunt asteptati sa ia o decizie in legatura cu fosta sefa DNA dupa acuzatiile Inspectiei Judiciare. Laura Codruta Kovesi a ajuns la CSM – UPDATE

Publicat: 12 iun. 2019
1

UPDATE: Cele doua actiuni disciplinare ale Inspectiei Judiciare care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, au fost amanate pentru 24 iunie, respectiv 18 septembrie. Pronuntarea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara in cele doua actiuni care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi a fost pana amanata pana acum de mai multe ori.

UPDATE: Laura Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA, a ajuns in urma cu putin timp la sediul CSM. Conform Romania TV, la CSM a ajuns si procurorul Doru Tulus.

Stire initiala: Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM are pe ordinea de zi, miercuri, cele doua actiuni disciplinare ale Inspectiei Judiciare care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, intr-una dintre ele fiind cercetat si fostul adjunct al sefului DNA, Marius Iacob, conform Mediafax.

Pronuntarea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara in cele doua actiuni care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi a fost pana amanata pana acum de mai multe ori.

Astfel, in primul dintre dosare, inspectorii IJ ii imputa lui Kovesi ”nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, daca fapta nu constituie infractiune” iar in dosarul in care apare alaturi de Marius Iacob, pentru incalcarea mai multor articole privind raspunderea disciplinara a procurorilor.

In acest ultim dosar in care apare alaturi de fostul adjunct, lui Kovesi i se imputa manifestari ”care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”, precum si atitudini ”nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii” si ”nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

La randul sau, procurorului Marius Iacob i se imputa de catre inspectorii IJ ”nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, precum si formularea de cereri repetate si nejustificate de abtinere in aceeasi cauza, care are ca efect tergiversarea judecatii”.

Inspectia Judiciara a demarat in 12 ianuarie 2018 o actiune disciplinara in cazul Laurei Coduta Kovesi. Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului sef al DNA, constatata de inspectori, se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru, pe data de 18 iunie 2017. "Procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare „cu ministri”, de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii Constitutionale, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", spuneau inspectorii, intr-un comunicat de presa, in ianuarie 2018.

Kovesi ar fi folosit "fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor".

O alta incalcare a legii se refera la un e-mail trimis de procurorul sef, in care, spun inspectorii, "a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si amenintator, respectiv „lasi”, „barfitori”, „infractori”, facand cunoscut acestora faptul ca „exista deja un cerc de suspecti” ,cu referire la un dosar penal, incalcand astfel obligatia de rezerva si normele de conduita atasate profesiei de magistrat".

De asemenea, Inspectia Judiciara sustinea ca Laura Codruta Kovesi ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al DNA, "care se refera la atributiile procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si prevede ca acesta : „urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei”, prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate".

In cadrul acestei actiuni este vizat si procurorul Marius Iacob, acuzat ca ar fi savarsit abaterea disciplinara prevazuta de articolul care reglementeaza „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa "constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod procedura penala".

Adauga un comentariu