Actualitate

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, despre dosarul Mineriadei: Nu va mai ajunge la procurorii militari, ci la SIIJ

Publicat: 08 mai 2019
1

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a confirmat ca Parchetul General a contestat decizia ICCJ de restituire la procurori a dosarului Mineriadei din 1990, pentru refacerea rechizitoriului. Licu a anuntat oficial ca Sectia Parchetelor Militare nu mai este competenta sa instrumenteze dosarul. Pentru ca vizat de ancheta este si un magistrat, competenta s-a mutat la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).
"Am formulat contestatie impotriva deciziei de restituire a cauzei la parchet, vom vedea mai departe ce este de facut. Am luat la cunostinta despre minuta, despre continutul acesteia, despre ce a hotarat domnul judecator, vom vedea motivarea. Nu am avut ce sa discut cu domnii procurori in acest moment. Asteptam motivarea", a declarat Licu.

BREAKING NEWS! SCANDALOS! ICCJ a decis ca dosarul Mineriadei trebuie refacut! Augustin Lazar, principalul VINOVAT

Intrebat ce se intampla daca decizia ICCJ ramane definitiva, procurorul general interimar a raspuns:  "Va relua ancheta, potrivit competentei din acest moment, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, pentru ca in cauza este implicat un magistrat."
Magistratii instantei supreme au decis, astazi, sa restituie dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatata nulitatea rechizitoriului. Decizia nu e definitiva.
Procurorii militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat, in 13 iunie 2017, cercetarile in dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” si au dispus trimiterea in judecata a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman si Virgil Magureanu, fiind judecate. Procurorii militari sustin ca exista probe potrivit carora acestia ar fi organizat si coordonat direct atacul impotriva populatiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin impuscare a patru oameni, ranirea prin impuscare a trei, vatamare integritatii fizice si psihice a 1.269 de oameni si privarea de libertate a alti 1.242.

In dosar au fost introduse drept parti responsabile civilmente mai multe institutii ale statului, precum Ministerul Finantelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul Romaniei, Jandarmeria Romana, MApN, Ministerul Economiei.

Adauga un comentariu