Eveniment-Social

Procurorul – prieten al infractorilor a fost scos din Parchet

Publicat: 03 iul. 2011

@ Prin Decizia nr. 430 din 30 iunie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare a prim-procurorului de pe langa Judecatoria Pascani, Emma Danis @ Asta in conditiile in care aceasta este cercetata pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului @ S-a constatat ca Emma Danis a ingropat in ultimii ani mai multe dosare penale

In mod ciudat, la sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare a prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani, Emma Danis. Aceasta a depus cererea de pensionare pe data de 23 iunie, a doua zi dupa dezvaluirile aparute in cotidianul BUNA ZIUA IASI, publicate in articolul „Ancheta bomba in procuratura: masina de spalat infractori”, in care se arata ca, de zece ani, Emma Danis ingropa dosare penale. Prin Decizia nr. 430 din 30 iunie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare a judecatoarei si, de asemenea, a hotarat sa trimita solutia presedintelui Romaniei, care va lua decizia finala. Asta in conditiile in care Emma Danis este cercetata de colegii sai pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului.
In urma unui control efectuat la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani, s-a constatat ca Emma Danis a ingropat aproape 200 de dosare penale. Ea avea mai multe metode prin care facea acest lucru. Cea mai simpla metoda era suspendarea cercetarilor intr-un dosar penal. Adica oprea, pur si simplu, cercetarile, iar dosarul zacea ani de zile inchis intr-un fiset. In alte dosare penale se faceau cercetari „de ochii lumii”, superficial, iar in final infractorul se alegea cu neinceperea urmaririi penale. Ultima metoda se refera la blocarea unor dosare care se finalizau chiar cu trimiterea in judecata a infractorilor. Spre deosebire de ea, unii dintre subalternii Emmei Danis isi faceau datoria si finalizau dosarele cu trimiterea in judecata a faptuitorilor.

Dosare putrezite in birou

Dosarele intocmite de subalterni ajungeau la Emma Danis pentru ca ea trebuia sa semneze, in calitate de sef al Parchetului, si sa confirme solutia data de procurori. De fata cu procurorul de caz, ea confirma solutia, adica era de acord cu trimiterea in judecata a infractorului, dar, in fapt, nu mai trimitea dosarul spre judecare, ci il oprea in seiful din birou. Pentru a fi sigura ca ceea ce face nu este descoperit de nimeni, Emma Danis trecea in toate registrele de la Parchet ca dosarele au fost directionate la instanta competenta pentru solutionare.
S-ar parea ca au fost descoperite aproximativ 70 de dosare penale finalizate in anii anteriori cu solutii de trimiteri in judecata, dar care nu au mai ajuns la instante, ci au stat si au mucegait in biroul prim-procurorului. Ceea ce s-a intamplat este foarte grav, avand in vedere ca o parte din faptele penale surprinse in dosarele penale s-au prescris. Cu toate acestea, acum, Emma Danis poate iesi linistita la pensie. Aceasta are 57 de ani si este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani din anul 1978. A detinut functia de prim-procuror al acestui parchet din anul 1998.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu