National

Procurorul sef adjunct al DIICOT, reclamata la CSM

Publicat: 20 mai 2015
Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General după ce secţia pentru procurori a CSM a decis ca aceasta să fie mutată

Giorgiana Hosu, procurorul sef adjunct al DIICOT, a fost reclamata la CSM de avocata lui Remus Truica, Angela Ciurea, dupa ce Hosu a facut o declaratie publica in care a oferit informatii confidentiale din ancheta in care este vizat omul de afaceri.

Potrivit sesizarii depuse de avocat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in cursul zilei de marti, pe posturile publice de televiziune, procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, „a facut afirmatii de natura sa inoculeze opinei publice convingerea ca numitul Truica Remus se face vinovat de savarsirea unui concurs de infractiuni”.

Hosu a declarat ca: „o serie de persoane au constituit un grup infractional organizat, initiat de catre inculpatul Remus Truica, avand ca scop obtinerea unor credite (…) s-a obtinut un numar de 17 credite, toate neperformante, toate nerambursate, un numar de 15 credite avand ca beneficiar real pe Remus Truica, (…) luate prin diferite persoane interpuse. Prejudiciul total cauzat patrimoniului BRD se ridica la 43,5 milioane de euro”.

Nu se respecta prezumtia de nevinovatie
Astfel, avocata omului de afaceri considera ca afirmatiile procurorului DIICOT sunt de natura a aduce atingere prezumtiei de nevinovatie, reglementata de articolul 4 din Codul de Procedura Penala.

Mai mult, arata aparatoarea lui Remus Truica, conduita Giorgianei Hosu este „regretabila si contravine normelor deontologice prevazute de Statutului Magistratilor”.

„Prin afirmatiile exprimate in spatiul public de catre procurorul sef adjunct al DIICOT, care nu este procuror de caz, au fost incalcate in mod nepermis dispozitiile art. 9 din Codul Deontologic al Procurorilor si Judecatorilor, potrivit carora magistratii trebuie sa fie impartiali in indeplinirea atributiilor profesionale si trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor”, se arata in sesizarea depusa la CSM.

De asemenea, in documentul citat se precizeaza ca au fost incalcate si dispozitiile Codului Deontologic, potrivit carora judecatorii si procurorii au obligatia de a nu dezvalui sau folosi pentru alte scopuri decat cele legate direct de exercitarea profesiei informatiile pe care le-au obtinut in aceasta calitate.

„Interviul procurorului sef adjunct a continut date din dosarul de urmarire penala, guvernat de principiul confidentialitatii, date care au fost redate inexact, atat in ceea ce priveste natura activitatilor pretins infractionale, cat si sub aspectul urmarilor retinute de procurorul anchetator in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale”, conform documentului precizat.

Avocata lui Remus Truica mai reclama faptul ca aceste declaratii publice au fost facute inaintea aparitiei pe site-ul DIICOT a comunicatului oficial, in fata cladirii structurii din Ministerul Public, in timp ce audierile suspectilor sau inculpatilor erau in desfasurare, in conditiile in care nu erau finalizate nici procedurile de aducere la cunostinta a invinuirilor.

Sesizarea avocatei lui Remus Truica a fost inregistrata la CSM, miercuri, ea urmand sa fie data in lucru. Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa stabileasca daca va sesiza Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile publice ale Giorgianei Hosu.

Procurorul sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat, marti, ca omul de afaceri Remus Truica este initiatorul grupului infractional organizat care timp de doi ani ar fi accesat credite bancare in baza unor documente false, BRD fiind prejudiciat cu peste 43 de milioane de euro.

Hosu a spus, intr-o declatie publica, ca persoanele vizate in acest dosar au accesat, in baza unor documente falsificate, 17 credite neperformante si nerambursate.

Ulterior declaratiilor facute de Giorgiana Hosu, DIICOT a transmis un comunicat de presa oficial in care anunta ca in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala in cazul a 30 de persoane.

Comentarii
Adauga un comentariu