National

Prodigioasa decada

Publicat: 29 dec. 2000

Democratia romaneasca a implinit frumoasa varsta de 11 ani. Libertatea presei, dreptul de a infiinta partide politice, ocrotirea (iar in viitorul apropiat – garantarea) proprietatii, sunt doar cateva dintre castigurile obtinute in urma revolutiei din 1989. Totodata, de mai bine de un deceniu, in Romania se desfasoara alegeri legislative libere.
Primele alegeri parlamentare au avut loc in mai 1990. Victoria a revenit atunci Frontului Salvarii Nationale, bizar conglomerat de interese politice si dorinte de marire ale comunistilor din linia a doua a recent defunctului PCR. Pe locul doi, dar la mare distanta, se clasa UDMR, iar pe trei – Partidul National Liberal (condus de Radu Campeanu). Premier (re)devenea Petre Roman, care, pana in momentul decaderii din drepturi, avea sa reuseasca uluitoarea performanta de a pierde toate pariurile pe care le facuse cu alegatorii. Cel mai celebru – pariul cu agricultura.
In cei doi ani cat a durat prima legislatura a vietii politice din Romania, nivelul de trai al majoritatii cetatenilor a inceput sa scada vizibil, concomitent cu aparitia primilor mari imbogatiti ai tranzitiei. Bineinteles, o parte semnificativa dintre acestia era reprezentata de catre politicieni; cu cat omul politic se arata mai imbecil in Parlament/Guvern, cu atat mai repede ii sporea averea.
Incepand cu anul 1992, pe scena politica romaneasca incepea sa se impuna Conventia Democrata. Creatie a seniorului Corneliu Coposu, CDR isi propunea sa reprezinte o alternativa viabila la stanga politica ce era condusa de Ion Iliescu. Reunind, initial, nume de marca ale intelectualitatii romanesti (din tara sau din diaspora), carora li se adaugau putinii oponenti veritabili ai regimului comunist, alianta partidelor de dreapta redescoperea puterea opiniei publice si speranta in mai bine.
Intre 1992-1996, PDSR – castigatorul alegerilor generale – impreuna cu PUNR, PSM si PRM, pe post de acoliti, imbolnavea grav intreaga economie nationala, provocand o ruptura ireversibila intre imensa masa a populatiei, saracita si dezamagita, si noua clasa a inavutitilor, alcatuita, in special, din membri sau simpatizanti ai Partidului Democratiei Sociale din Romania. Timp de patru ani, Romania va avea un singur prim-ministru in persoana lui Nicolae Vacaroiu.
Anul 1996 a insemnat aproape o noua revolutie. Dupa sapte ani de dominatie a stangii socialiste, puterea revenea Conventiei Democrate. Din nefericire, liderul PNTCD, Corneliu Coposu, trecuse de aproape un an in lumea celor drepti, astfel incat CDR pornea la drum decapitata. Si, la fel ca in 1989, noua „revolutie” a fost confiscata de o mana de indivizi fara nici o legatura cu idealurile unei lupte mereu amanate. Plasati in cateva pozitii cheie ale Conventiei, respectivii (in special taranisti) au inhatat grabnic ciolanul puterii si au rupt-o la fuga in sens invers fata de promisiunile electorale. Faptul ca, pentru a putea guverna, CDR incheiase un parteneriat „algoritmic” cu Partidul Democrat a agravat si mai mult criza societatii romanesti. In numai cateva luni, guvernantii scapau de sub control si economia dar si fenomenul infractional sau coruptia. Nivelul de trai al populatiei se prabusea catastrofal, in timp ce staff-urile partidelor de la conducerea tarii isi construiau vile de lux si petreceau concediul pe Coasta de Azur.
Mai vinovati decat pedeseristii, ale caror promisiuni oricum nu fusesera crezute nici in 1990, nici in 1992 si (mai ales) nici in 1996, taranistii distrugeau (aproape) definitiv speranta oamenilor in mai bine. In patru ani, PNTCD reusea sa demonstreze cat de usor se poate calca pe cadavre.loading...

Adauga un comentariu