News Flash:

Producatorii agricoli vor beneficia de finantari PHARE pentru dezvoltare rurala

13 Octombrie 1999
736 Vizualizari | 0 Comentarii
•Actiunile de dezvoltare rurala reprezinta un program de grant-uri (sprijin financiar nerambursabil) al carui rol este de a sprijini investitiile in dezvoltarea rurala si agricultura. Cofinantat de catre Uniunea Europeana (in proportie de 80% din bugetul total alocat) si de catre Guvernul Romaniei (20%), acest program se incadreaza in bugetul alocat pentru investitii in actiuni-pilot, suma totala fiind de 3,125 milioane de EURO.

Pentru a afla mai multe amanunte in legatura cu derularea acestui program, in ceea ce priveste pregatirea Romaniei pentru managementul fondurilor Uniunii Europene de pre-aderare, am detalii directorului general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Gheorghe Aioanei.

- Cui se adreseaza acest program si ce fonduri vor fi alocate in acest scop?

- Gheorghe Aioanei: "Fondurile totale alocate se cifreaza la 3,125 milioane de EURO, dintre care 2,5 milioane de EURO reprezinta finantare PHARE, restul de 625.000 de EURO fiind asigurate de partea romana, de la bugetul de stat. Aceste proiecte de investitii in mediul rural vor include atit o contributie publica, cit si una privata, in cazul proiectelor pentru dezvoltarea sectorului privat contributia partenerilor din acest sector urmind a fi de 50% din totalul costurilor eligibile.
In ceea ce priveste beneficiarii, programul se adreseaza producatorilor individuali, asociatiilor si grupurilor de producatori, societatilor comerciale private, institutiilor publice din mediul rural, precum si comunelor sau altor colectivitati cu personalitate juridica."

- Care sint tipurile de investitii care pot fi finantate in cadrul acestor actiuni de dezvoltare rurala?

- G.A.: "Domeniile care vor beneficia de astfel de finantari sint destul de numeroase, ele fiind grupate in functie de patru criterii: investitii in exploatatia agricola, imbunatatirea procesarii si prezentarii unor produse agricole, dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care genereaza activitati multiple si venituri alternative si, in fine, dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii agricole. In prima categorie vor intra achizitii de masini, de animale cu valoare genetica ridicata, investitii in cladiri noi pentru animale, reailitarea cladirilor pentru conservarea mediului si igienizarea conditilor de crestere a animalelor, investitii in alte constructii de ferma, in sere sau in dezvoltarea agroturismului. Valoarea proiectelor din aceasta categorie este cuprinsa intre 2.000 de EURO (pentru achizitii de animale) si 500.000 de EURO, pentru achizitionarea de masini.
Din celelalte categorii, pentru imbunatatrea procesarii si prezentarii unor produse precum carnea de vaca sau de porc, a laptelui si a produselor lactate sau a legumelor si fructelor, valoarea proiectelor se situeaza intre 10.000 si 250.000 de EURO.
In ceea ce priveste diversificarea activitatilor economice, in aceasta categorie intra contractarea de masini agricole, oferte de servicii, infrastructura turistica sau alte actvitati mestesugaresti sau de turism. In ultima categorie, ce vizeaza dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii agricole, vor fi finantate lucrari pentru modernizarea de drumuri, a sistemelor de furnizare a apei potabile si pentru canalizarea si tratarea apei, costurile unor astfel de proiecte nedepasind 100.000 de EURO."

- Cum trebuie sa procedeze eventualii solicitanti pentru a intra in posesia informatiilor necesare participarii la un astfel de proiect?

- G.A.: "Toate informatiile referitoare la Programul Special Pregatitor (SPP) se pot lua de la sediul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Iasi, Serviciul de Dezvoltare rurala. Solicitantilor le vor fi puse la dispozitie un ghid si un model de cerere de finantare, data limita a expedierii formularului de cerere de finantare la DGAIA, impreuna cu toate anexele necesare, fiind 12 noiembrie 1999, orele 16.00."
A consemnat
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015393 (s)