National

Producatorii de medicamente: Vor fi sute de disponibilizari anual

Publicat: 07 oct. 2014

Sute de angajati din cadrul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) vor fi disponibilizati anual in conditiile mentinerii unui cadru fiscal si legislativ care descurajeaza productia de medicamente.

Potrivit Asociatiei, regimul fiscal nesustenabil si discriminator” a afectat puternic operatiunile industriale ale companiilor membre APMGR, informeaza Digi 24.

„Peste 200 de angajati vor fi disponibilizati pana la finalul anului 2014. Aceasta tendinta va continua si in anii urmatori, daca nu se iau masuri concrete pentru indepartarea barierelor de acces si a barierelor investitionale impuse producatorilor de medicamente generice”, se arata intr-un comunicat.

Citeste si Decizie EXTREMA luata de Ministerul Sanatatii

Directorul executiv APMGR, Laurentiu Mihai, a declarat de asemenea ca industria locala nu reprezinta un simplu furnizor de medicamente, ci si un angajator strategic, avand o contributie substantiala la economia reala.

„Autoritatile ar trebui sa fie constiente ca industria locala nu este doar un furnizor de medicamente, ci si un angajator strategic, care ofera locuri de munca inalt calificate si un contributor important la cresterea economica, in mod special prin cresterea potentialului de export al industriei”.

Citeste si Lovitura crunta pentru bolnavi. Medicamentele ieftine, scoase din lista compensatelor

In 2011, in urma introducerii taxei clawback in actuala formula de calcul, 1.332 de medicamente au disparut de pe piata, mai mult de jumatate dintre acestea avand un pret mai mic de 50 de lei, iar 45% dintre ele erau fabricate in Romania.

„Disparitia medicamentelor generice, accesibile ca pret, are efecte grave pentru cele mai vulnerabile categorii sociale, dar afecteaza puternic si economia romaneasca, prin diminuarea productiei locale”, a adaugat Laurentiu Mihai.

Citeste si Criza europeana determina producatorii de medicamente sa retraga produse de pe unele

Astfel, APMGR cere autoritatilor adoptarea unor masuri care sa faciliteze accesul pe piata al medicamentelor generice si sa inlature barierele care blocheaza investitiile in productia locala.

Companiile membre APMGR produc peste 1.500 de medicamente generice, acoperind toate clasele terapeutice si au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara.loading...

Adauga un comentariu