Eveniment-Social

Produsele de POST, boala curata pentru ieseni. Ce recomanda medicii

Publicat: 14 apr. 2013
Tot mai multi ieseni ajung la urgente din cauza restrictiilor alimentare la care se supun in perioada postului. Nu lipsesc nici afectiunile digestive legate de dezechilibrele regimului specific acestei perioade.
Nu putini sunt cei care ajung la urgente din cauza reactiilor alergice determinate de aditivii din alimentele de post. In general, aceste aceste afectiuni nu sunt deosebit de grave, dar necesita imediat evaluare clinica, imagistica si biologica, pentru excluderea altei patologii.
„Restrictiile alimentare din perioada postului pot avea consecinte neplacute asupra sanatatii. Cele sapte saptamani ale Postului Pastelui reprezinta o schimbare brusca in regimul alimentar, in care restrictiile se asociaza cu trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, la o alimentatie bazata pe carbohidrati si vegetale.
Acest comportament alimentar poate avea efecte benefice, prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare, dar pentru unele afectiuni pot reprezenta cauza sau factorul favorizant si agravant. In aceste conditii, credinciosii se confrunta cu o adevarata dilema pe perioada postului: ce trebuie sa manance in aceasta perioada pentru a nu fi afectat organismul?”, explica medicul Tudor Ciuhodaru.
Medicii recomanda un regim echilibrat, ce va include proteine vegetale (soia, cartofi, cereale integrale) fructe (glucide), lipide (uleiuri, margarina vegetala, nuci, seminte) precum si vitamine (in principal din fructe si legume proaspete).
Regimul trebuie sa fie adaptat caloric la necesitatile organismului, in functie de efortul fizic intens sau sarcina, dar sa nu le depaseasca prin exces de alimente bogate in calorii ( ciocolata, dulceata, nuci, fasole).
Iesenii trebuie sa tina cont de afectiunile asociate, cum ar fi cele metabolice (diabet ) sau neuropsihice (nevroze sau depresii ). Pentru evitarea hipoglicemiilor trebuie respectat orarul de masa, fiind recomandata si interventia unui nutritionist.
„Cea mai ieftina si uzuala optiune este consumul de alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Produsele care inlocuiesc alimentele de origine animala (pate vegetal, soia, cascaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt si ele la mare cautare in aceasta perioada, dar sunt mult mai scumpe”, mai spune medicul iesean.


loading...

Adauga un comentariu