Economic Local

Produsele locale ale fermierilor din Iași au ajuns la românii din Germania sau Anglia, în plină pandemie de COVID-19. A crescut interesul clienților pentru produsele naturale sau tradiționale

Publicat: 21 iul. 2020
COSURI CU PRODUSE TRADITIONALE
Producătorii de vinuri, siropuri pe bază de lavandă sau miere de albine susțin că în această perioadă au vândut produsele naturale către românii din Germania sau Anglia

Fermierii din Iași au comercializat produsele locale în țări precum Germania sau Anglia, în plină pandemie de COVID-19. Producătorii de vinuri, siropuri pe bază de lavandă sau miere de albine susțin că în această perioadă au vândut produsele naturale către românii din Germania sau Anglia. Dacă în perioada stării de urgență livrările au fost întârziate cu câteva zile, începând cu luna mai 2020 clienții din afara țării au primit coletele la timp

Fermierii din Iași au comercializat produsele locale în țări precum Germania sau Anglia, în plină pandemie de COVID-19.

Producătorii susțin că au reușit să mențină nivelul comenzilor din partea clienților din afara țării la fel ca în anul 2019. Mai mult, în anul 2020, fermierii din Iași au reușit să vândă mai multe produse locale, naturale, față de aceeași perioadă a anului trecut. Unul dintre producătorii din Iași care a reușit să vândă produsele, chiar și în pandemie de coronavirus, este Oana Mihaela Iliescu, producător de miere, cu experiență de aproximativ 10 ani în domeniul apicol.

Miere produsă în Iași, comandată de românii din Italia și Germania care au cumpărat produsele în plină pandemie de COVID-19

Ieșeanca susține că a livrat miere de albine în Italia și Germania.

„Noi comercializăm miere în afara țării și în anii precedenți. Anul acesta a fost mai dificil să trimitem miere clienților din Germania sau Italia, acolo unde livrăm de obicei. Clienții sunt tot români plecați în afară care caută în permanență produse ale românilor pentru că duc dorul produselor românești. Livrarea obișnuită, cum era în anii trecuți, am început-o în luna mai. Noi am livrat 40 de borcane, nu livrăm o cantitate foarte mare pentru că nu producem mult. De obicei vindeam la târguri produsele și nu rămâneam niciodată cu miere. Anul acesta e diferit, vom vedea cum va fi situația”, spune Oana Mihaela Iliescu.

Un alt ieșean care produce siropuri naturale din lavandă susține că în anul 2020 a vândut o parte din producția de siropuri naturale ce trebuia să ajungă în industria HoReCa. Produsele locale  din Iași au ajuns în țările unde livra constant. „Am trimis în Germania și Anglia în jur de 20 de sticle. Particip și la târgul cu mai mulți producători din Iași, la «Piața Verde de Weekend», unde comercializăm produsele”, afirmă Cristian Ioniță, care produce de câțiva ani sirop pe bază de lavandă. Acesta comercializa înainte de pandemie în domeniul HoReCa, însă din cauză că acesta a fost unul dintre primele domenii afectate de pandemia de COVID-19, vânzările s-au redus, iar ieșeanul vinde produsele la târguri, în special, sau online. În prezent produce 6 soiuri de siropuri pe bază de lavandă.

Viticultorii au fost grav afectați de pandemia de COVID-19 și au fost nevoiți să se axeze pe comerțul online sau livrări la domiciliu

Pentru că producătorii de vinuri din Iași au fost nevoiți să caute noi metode de comercializare a produselor odată cu lovitura primită de restaurantele din Iași, Cătălin Toma, viticultor cu 60 de hectare de viță-de-vie, spune că a crescut cererea din partea clienților din Iași. „80 la sută din producția noastră ajungea la restaurantele din Iași și din Suceava sau Neamț. Am fost nevoiți să ne axăm pe vânzarea online, să căutăm noi parteneri. Am fost norocoși că a crescut cererea din partea clienților care au vrut fie să le livrăm la domiciliu sticlele cu vin, fie să vindem online”, susține Cătălin Toma.

Vinul produs la Iași a ajuns la românii din Germania sau Anglia, în plină pandemie de COVID-19

Viticultorul din Iași mai spune că a primit comenzi și din afara țării, de la românii din Germania sau Anglia.

„Am vândut vreo 50 de sticle de vin în Germania, cam aceeași cantitate pe care o vindeam în mod normal în afară. Nu au renunțat clienții la produsele noastre chiar dacă a fost o perioadă când nu ajungeau la timp, au fost întârzieri de câteva zile. Ceilalți colegi cu care am vorbit și au vândut exclusiv în țară spun că se vede o creștere a interesului românilor pentru produsele locale, mai ales de la Paști, când au vândut mai mult față de cât vindeau anul trecut în aceeași perioadă. Eu vorbesc de colegi din Moldova, câțiva mici producători”, declară Cătălin Toma, producător din Iași.





Adauga un comentariu