News Flash:

Produsele traditionale iesene nu au cautare - VEZI TABEL

18 Mai 2010
3975 Vizualizari | 1 Comentarii
• Din 2008 si pana acum, atestarea produselor traditionale romanesti nu a mai prezentat interes pentru producatorii ieseni • In judetul Iasi nu figureaza în Registrul produselor traditionale nici un producator de carne • Afacerile cu produsele traditionale nu sunt atat de profitabile Din anul 2008 si pana acum, procedura de atestare a produselor traditionale nu a mai prezentat interes în randul producatorilor ieseni. In schimb, la nivel national, Romania se afla pe locul al doilea ca numar de produse traditionale atestate, cu 2185 produse, dupa Italia, care are pe piata 4366 produse traditionale. Potrivit statisticilor oferite de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi (DADR), doar doua produse traditionale au fost atestate în anul 2008, respectiv 2009. In judetul Iasi figureaza în cadrul registrului produselor traditionale doar 28 de produse. Majoritatea produselor traditionale iesene sunt branzeturile, lactatele proaspete, produsele de morarit, cele de panificatie, patiserie si mai putin produsele din carne. Insa reprezentantii DADR Iasi sustin ca lipsa unui produs traditional din carne în acest oras este datorata cauzelor financiare. "Intr-adevar, în judetul Iasi nu avem nici un produs traditional din carne. Motivul este din cauze financiare, deoarece nu sunt foarte cautate", a precizat Maricel Mihalcea, reprezentantul Oficiului Judetean al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (OJPTER) Iasi. La diminuarea interesului pentru realizarea de produse traditionale contribuie cheltuielile pentru omologarea produsului, dar si costurile ridicate pentru realizarea acestora în conformitate cu normele ecologice. In plus, pretul produselor traditionale este influentat de aceste cheltuieli, fapt pentru care devine neatractiv pentru multi dintre ieseni. Afacerile cu realizarea si comercializarea produselor traditionale nu sunt foarte banoase. Cei mai multi dintre producatorii ieseni sustin ca aceste mici afaceri sunt de subzistenta. "Aceasta afacere de a face cas proapat de oi, dupa reteta traditionala, este o afacere cat sa traim. Facem cas din anul 2000, dar de-abia in anul 2009 am atestat produsul. Comercializam casul in piete si la clientii nostri fideli", a precizat Ecaterina Sfichi, unul dintre producatorii de branzeturi traditionale. In cele mai multe cazuri, produsele traditionale sunt comercializate in piete si sunt facute ca la mama acasa, dupa retele bunicilor, vechi de zeci de ani. Traditia, in acest caz, trebuie pastrata si respectata, iar produsele trebuie sa fie facute neaparat dupa retete traditionale. "Avem materia prima laptele de oaie. Casul il facem numai in vase de lemn. Toate ustensilele sunt de lemn. Avem reteta de la bunici si trebuie sa o respectam", a mai completat Ecaterina Sfichi. Retete traditionale, mai vechi de 25 ani Pentru ca un fermier sa-si ateste produsele traditionale, trebuie sa respecte regula de baza: reteta trebuie sa fie mai veche de 25 ani. Un produs traditional poate fi recunoscut prin materia prima traditionala, cu elemente care se disting de celelalte produse din aceleasi categorii. De asemenea, un produs poate fi atestat ca traditional daca modul de productie sau compozitia sa este specifica. In plus, nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste natura juridica a producatorului. Astfel, pentru a avea un produs traditional atestat este suficienta calitatea de producator individual sau grup de producatori care realizeaza acelasi produs alimentar, sub orice forma asociativa. Atestarea produsului incepe cu respectarea cerintelor prevazute in caietul de sarcini. Un prim pas este depunerea unei cereri de inregistrare, care cuprinde caietul de sarcini, numele produsului pentru care se cere atestarea, dar si datele de identificare ale producatorului. In cadrul caietului de sarcini, producatorul trebuie sa specifice numele produsului, modul de productie, aria geografica in care este realizat produsul, descrierea retetei traditionale si descrierea caracteristicilor produsului. In momentul in care producatorul a obtinut caietul de sarcini de la DADR Iasi, acesta trebuie sa duca produsul la Directia de Sanatate Publica Iasi, unde va fi supus unor analize de laborator. "Produsul trebuie sa mearga la Directia de Sanatate Publica din Iasi, unde trebuie sa faca niste analize de laborator. Costul analizei este in jur de 100 lei pentru fiecare produs atestat. Dupa ce producatorul primeste analiza de laborator, acesta trebuie sa mearga la DADR cu caietul de sarcini completat. Reprezentantii DADR verifica la fata locului daca cele inscrise in caietul de sarcini corespund cu realitatea, dupa care se face un proces verbal in care se specifica faptul ca datele inscrise corespund cu realitatea. Dosarul este trimis la Bucuresti, la minister, unde se va verifica documentatia si va primi atestarea", a explicat reprezentantul OJPTER Iasi, Maricel Mihalcea. Produsul traditional mai trebuie omologat si la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

reteta produselor traditionale  | #107002
http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Milionarul_care_a_gasit_reteta_supravietuirii_0_180582059.html
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2652 (s) | 25 queries | Mysql time :0.153025 (s)