Actualitate

Prof. Dr. Carmen Dorobăț a anunțat că 172 de pacienți sunt internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase! Doi dintre aceștia au primit tratament cu Remdesivir, dar starea lor este relativă

Publicat: 22 mai 2020

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a anunțat ieri că în secția cu pacienți diagnosticați cu coronavirus mai sunt doar 12 locuri libere. Practic, în acest moment, în spital sunt internați 172 de pacienți. În ceea ce privește pacienții în stare gravă, internați pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), managerul unității medicale spune că mai sunt 6 locuri libere, din 9. În ceea ce privește starea pacienților aflați în această secție, prof. dr. Carmen Dorobăț spune că este instabilă. La doi dintre aceștia li s-a administrat tratament cu Remdesivir, dar starea acestora este relativă. Totodată, managerul spitalului spune că plasma recoltată de la 3 donatori a fost trimisă la București în vederea testării de virusuri.

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt internați 172 de pacienți diagnosticați cu coronavirus. Pe secția pacienților cu rezultat pozitiv mai sunt doar 12 locuri libere conform prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale. În ceea ce privește secția de ATI, mai sunt încă 6 locuri disponibile. La doi dintre aceștia li s-a administrat tratament cu Remdesivir, un medicament demonstrat ca fiind extrem de eficient. Chiar și așa, starea lor este în continuare relativă, așa cum menționează prof. dr. Carmen Dorobăț.

„Mai avem disponibile 12 locuri pentru pacienții diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus. La secția de ATI sunt în acest moment internați 3 pacienți în stare gravă. La 2 dintre aceștia s-a administrat tratament cu Remdesivir. Din păcate însă, momentan starea lor este relativă. Așteptăm să vedem evoluția”, a menționat managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Probele donatorilor de plasmafereză au fost trimise la București. De luni se așteaptă rezultatul

O altă salvare pentru pacienții aflați în stare critică ar fi tratamentul cu plasmă. Până în acest moment, doar 3 donatori au fost eligibili pentru a dona, din 7. După ce li s-a recoltat plasma, aceasta a fost transferată la București în vederea efectuării testării.

„Avem trei donatori de plasmă la Iași. Probele au fost trimise la București pentru a fi testate de divere virusuri. De luni așteptăm răspunsul, iar dacă rezultatele vor fi pozitive, vom vedea ulterior căror pacienți le vom putea administra tratamentul cu plasmă”, spune prof. dr. Carmen Drobăț. Managerul unității medicale a specificat de nenumărate ori faptul că în continuare este nevoie de donatori de plasmă. Pacienții vindecați de coronavirus sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină în vederea recoltării probelor specifice. Comparativ cu restul țării, Iașul are extrem de puțini donatori, conform statisticilor puse la dispoziție de către Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat aparatul de plasmafereză la Iași. Acesta a menționat într-un articol anterior faptul că Iașul este singurul oraș unde s-au făcut atât de puține recoltări și unde procedeul de recoltare a fost foarte greu de asimilat și a acuzat-o pe șefa centrului, prof. dr. Lavinia Scripcaru, de neimplicare.

Din 187 pacienți vindecați la Iași, doar 3 au donat, deși după 14 zile de la externare puteau dona toți

Reamintim faptul că la Iași au fost vindecați până în acest moment 187 de pacienți, din 366 de diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus. Totodată, 27 dintre pacienți au decedat. Din nefericire, așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, aceștia sufereau și de alte boli asociate. Pentru mulți, tratamentul cu plasmă ar fi putut însemna o nouă șansă. La Iași a fost montat pe data de 9 aprilie un aparat de plasmafereză. Acest aparat recoltează plasma din sângele unui pacient vindecat de coronavirus și se administrează unui pacient aflat în stare critică, diagnosticat și el cu coronavirus. Din 187 de pacienți vindecați la Iași, doar 3 au fost prezenți la CRTS pentru donare. Procedura, conform prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași, nu este deloc dureroasă și durează aproximativ 45 de minute. Toți pacienții vindecați de COVID-19 sunt așteptați la centru pentru donare, la 14 zile de la externare. Aceștia trebuie să aibă la prezentarea la unitatea medicală biletul de externare.

Comentarii
Adauga un comentariu