Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre cazurile de infecție cu coronavirus de la Spitalul de Boli Infecțioase: „Trendul este uşor scăzut”

Publicat: 05 iun. 2020

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Prof. dr. Carmen Dorobăț a vorbit despre situația actuală din unitatea medicală raportat la cazurile de infecție cu noul coronavirus. Aceasta a afirmat că numărul de cazuri a scăzut. În urmă cu câteva săptămâni în spital erau libere 5-10 locuri iar acum s-a ajuns la 20-30. Din fericire a fost înregistrat un trend scăzut. Totuși este important ca măsurile de prevenție să fie respectate pentru a putea combate acest virus.

„Trendul este uşor scăzut în sensul că dacă până acum aveam 5-10 locuri libere de la o gardă la alta acum avem 20-30. Să nu uităm că există încă pacienţi la Spitalul Clinic CFR şi la Spitalul Clinic de Pneumologie nu numai la noi. Să sperăm că după această vacanţă lucrurile se vor menţine pentru a ajunge la un echilibru”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

 Trei pacienți infectați cu COVID-19 și care se află în stare gravă vor beneficia de tratamentul cu plasmă

Primele 3 unități de plasmă hiperimună au ajuns pe 29 mai 2020, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Doi pacienți diagnosticați cu coronavirus și care se află în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) în stare gravă, ar putea fi acum salvați. De ieri, imediat ce plasma hiperimună a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, medicii au început să facă determinările privind caracteristicile de eligibilitate pentru fiecare pacient. În acest moment, la secția de ATI a unității medicale sunt 8 pacienți și toți vor fi testați. Doar 2 dintre aceștia vor beneficia de terapia cu plasmă hiperimună. În decursul săptămânii viitoare, medicii vor putea comunica dacă tratamentul a dat sau nu rezultate. La nivel global, terapia cu plasmă hiperimună s-a dovedit a fi extrem de folositoare în salvarea pacienților diagnosticați cu coronavirus.

„S-au primit 3 unități de plasmă hiperimună. Se vor administra câte o doză sau două de 200 de ml per pacient. În acest moment, medicii din secția de ATI fac determinările privind caracteristicile de eligibilitate pentru fiecare din cei 8 pacienți internați pe secție, aflați în stare gravă. Din studiile făcute în Europa și America a reieșit că tratamentul cu plasmă s-a dovedit a fi extrem de util în tratarea pacienților diagnosticați cu coronavirus. Să sperăm că va funcționa și la Iași. Mai multe detalii despre eficacitatea tratamentului vom putea oferi după administrarea lui la pacienții noștri”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu