Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, apel către ieşeni: „Este nevoie de sânge şi produse de sânge. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute”

Publicat: 10 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. dr. Diana Cimpoeșu apel către ieşeni Este nevoie de sânge şi produse de sânge. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, apel către ieşeni

Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel către cetăţenii municipiului Iaşi. Aceasta roagă populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi este o mare nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul exista pentru ca marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale sunt de urgenţă, anunţa şefa Unităţii de Primiri Urgente SMURD Iaşi.

„În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon este nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul există pentru că marea majoritate a interventior chirurgicale sunt de urgenţă. În loc de 2110 unităţi de sânge recepţionate din toate centrele Moldovei în aceeaşi perioadă aprilie, mai, iunie din 2019 anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenţii chirurgicale şi ortopedice amânate 24/48 h. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute!”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași.

Apel către ieșeni! Tot mai puțini donatori de sânge

În ultimele luni, numărul ieșenilor care aleg să doneze cantitatea de 450 ml de sânge este unul insuficient pentru necesitățile spitalelor din Iași. Din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți ieșenii să întindă o mână de ajutor pentru cei neajutorați, aflați pe paturile de spital, care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratament.

Beneficiile donatorului

Media zilnică, în ultima perioadă, este de apoximativ 50 de persoane, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul din unitățile medicale. Cei care aleg să doneze sânge trebuie să știe ce obligații, dar și ce beneficii au.

„Donatorul primește la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării. Totodată, cheltuielile de transport în comun din ziua donării sunt decontate. În cazul în care donarea se face la centrul din localitatea de domiciliu, donatorul are dreptul să-și achiziționeze abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare”, precizează reprezentanții CRTS Iași.

Centrele de Transfuzie fac un apel disperat

Stocurile de sânge sunt în continuare insuficiente! Centrele de Transfuzie se confruntă cu o criză acută de sânge, acest element vital vieții, iar tratamentele și operațiile sunt programate în funcție de existența acestuia.

„În acest context, vă încurajăm să continuați să donați, gestul dumneavoastră nobil poate salva o viață!

Condițiile asigurate în centre respectă protocoalele de igienă și siguranță, protocoale la care și Fundația Umanitară Nord 2001/ Sânge pentru România din Suceava s-a angajat să contribuie. Astfel, ne-am continuat maratonul, și am ajuns la Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi, unde membrii echipei noastre, Dani Rîpan, Radu Stefan și Andrei Iacov, au donat 75 kg dezinfectant – hipoclorit de sodiu, 200 măști, dezinfectant gel de mâini 2 bidoane, 2000 buc botosei, 300 buc mănuși, șervețele umede, alcool sanitar, role prosop hârtie, galeti și rezerve mop, dulciuri și sucuri pentru donatori.

Mulțumim în mod deosebit dnei doctor Lavinia Scripcariu, manager al Centrului de Transfuzie Sanguină Iași pentru ajutorul necondiționat și suportul oferit în cazurile grave care necesitau sânge, atât din grupele comune, cât mai ales din cele rare.”, se arată pe grupul Sânge pentru România.

Adauga un comentariu