Stiri si curiozitati

Prof. dr. psihiatru Aurel Romila: Romanii, un popor de depresivi condusi de o patura de psihopati

Publicat: 20 ian. 2019

Aurel Romila a initiat Centrul de Resocializare din incinta Spitalului "Alexandru Obregia", inaugurat in 1994, proiect intampinat la inceput cu o foarte mare rezistenta. Este autorul volumului "Psihiatria", considerat de specialistii in domeniu cea mai importanta sinteza de psihiatrie facuta vreodata la noi in tara.

Numarul persoanelor afectate de tulburari psihice este in crestere peste tot in lume in ultimii ani, iar Romania se afla in fruntea acestui proces, cu aproape 300.000 de bolnavi.

"Daca socoti societatea ca o fractie, atunci o sa observi la mijloc un strat subtire, care e al oamenilor normali. Crucea normalilor e ca sunt foarte putini, au devenit o minoritate fragila, din care se tot desprind in sus si in jos. Cei de sub acest strat, de dedesubt, sunt depresivii.

Aproape o treime din populatie sufera intr-o forma sau alta de depresie. Insa nu pentru ei ma ingrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalitatii, pentru psihopati, care au ocupat toate posturile-cheie in tara.

De aia nu avem sanatate mentala in tara asta, ca populatia se imparte in mare masura intre opresori (psihopati) si oprimati (depresivi). Asta e un adevarat razboi social, dar cine recunoaste?

Cea mai grava consecinta a istoriei noastre din ultima suta de ani a fost felul in care s-a facut selectia umana. O societate care nu permite dezvoltarea persoanei e o societate slaba. Cand personalitatea nu poate inflori, cand e traumatizata, apar bolile psihice si intervine ratarea.

Ratarea e punctul in jurul caruia se invarte totul. E discrepanta intre ceea ce am putea deveni si ceea ce ajungem sa devenim in societatea de azi. Destinele sunt neimplinite, ratate, curmate prematur, fiindca deasupra noastra troneaza niste incapabili care ne pun piedici. Suntem condamnati la ratare de niste psihopati. Si asta nu de ieri, de azi. Iorga, Titulescu, cati oameni de valoare nu au fost eliminati din societate de niste nimicuri, de niste anonimi?

Daca vii si le vorbesti oamenilor de normalitate, bun simt, armonie, transcendenta, spirit, te vor acuza ca ai citit prea multe brosuri. Performanta se masoara azi doar in putere, bani si sex. Traiesc tragic aceasta soarta a poporului roman. N-o sa iau mitraliera sa fac circ, precum Vadim. Dar nu pot sa nu ma intristez", a spus Aurel Romila intr-un interviu pentru Formula AS.

Ce este normalitatea?

"Ce mai inseamna azi normalitatea, cand totul e permis, totul e normal, anormal e sa arati tu cu degetul? Ati vazut Eurovisionul si femeia cu barba? Ati vazut cum a frematat lumea de aplauze? E normal? Nu. Normalitatea e o stare de echilibru si armonie intre cunoastere, afectivitate, inteligenta si vointa.

Cand una din acestea e excesiv dezvoltata sau subdezvoltata, armonia se pierde si apare boala sau suferinta. 90% din oamenii cu care intru in contact sunt profund nefericiti, o societate care si-a pierdut valorile de bine, frumos, adevar si dreptate. Si mai ales de non-nocivitate. In medicina romana, primul indemn era non nocere, sa nu faci rau!", a adaugat Aurel Romila.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit