Local

Prof. univ. dr. Grigore Tinică a organizat la Iași o întâlnire medicală istorică! Toată conducerea administrativă a Moldovei, reunită pentru a pune fundamentul unuia dintre cele mai mari și ambițioase proiecte spitalicești din România: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 18 iun. 2021
Prof. univ. dr. Grigore Tinică la lansarea proiectului pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, în localitatea Miroslava
Proiect menit să contribuie la realizarea unui obiectiv medical vital pentru sănătatea oamenilor din estul României: construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași

Reputaul chirurg, prof. univ. dr. Grigore Tinică a organizat la Iași o întâlnire medicală istorică! Toată conducerea administrativă a Moldovei, reunită pentru a pune fundamentul unuia dintre cele mai mari și ambițioase proiecte spitalicești din România. Acesta a lansat oficial momentul care-și propune să contribuie la realizarea unui obiectiv medical vital pentru sănătatea oamenilor din estul României: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași

Prof. univ. dr. Grigore Tinică a organizat la Iași o întâlnire medicală istorică! Totul e legat de un proiect menit să contribuie la realizarea unui obiectiv medical vital pentru sănătatea oamenilor din estul României, anume construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în localitatea Miroslava. La eveniment au participat medici, manageri de spitale, reprezentanți ai conducerilor Camerei Deputaților și Senatului, parlamentari din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, membri ai Guvernului României, autorități locale și județene, precum și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, un invitat special a fost chirurgul William Turner, reputat chirurg din Marea Britanie.

Succes total pentru demararea proiectului „Împreună pentru inima Moldovei”, gândit de prof. univ. dr. Grigore Tinică

Agenda acestei prime întâlniri din cadrul proiectului „Împreună pentru inima Moldovei” a cuprins: prezentarea argumentelor care au dus la conturarea acestei inițiative, prezentarea etapelor proiectului și acțiunile deja întreprinse, semnarea unui Acord Onorific de către reprezentanții tuturor instituțiilor implicate, reprezentanții politici și reprezentanții societății civile prezenți, ca garanție a voinței comune necesare pentru materializarea acestei inițiative.

„Bolile cardiovasculare în mare parte, peste 58 la sută în România, duc la deces. Institutul de Boli Cardiovasculare este unicul spital de acest gen dintr-o regiune extrem de vastă. Iașul ca centru medical cardiovascular este cel mai aproape de celelalte județe. Centrul a fost înființat în 1995, clădirea în care ne aflăm o împărțim împreună cu unitatea «Dr. C.I. Parhon». Tocmai de aceea este necesar să implementăm un asemenea Institut esențial pentru salvarea a mii și mii de vieți”, a transmis prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Cei implicați în acest demers sunt: Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava.

„Pacienții ar trebui să aibă acces nelimitat la orice tip de asistență medicală. Tocmai de aceea, de foarte mulți ani, fac diligențe pentru a construi un spital cum îl am eu în imaginația mea. Dacă reușim acest lucru, pentru o bună perioadă de timp, lumea din această zonă a României nu va mai avea nevoie să stea pe liste de așteptare, să stea la cozi interminabile, să aștepte materiale, doctori, asistente medicale, practic, să aștepte să fie tratat. Lumea va veni în momentul în care va avea nevoie și exact atunci va avea și un ajutor medical. Acesta este visul meu. Sper să și reușesc!”, a mai transmis prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție este de 350 de milioane de euro, inclusiv TVA

Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție „Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” este de 350 de milioane de euro, inclusiv TVA. Pe faza de proiectare, cheltuielile, în sumă de 17.150.000,00 lei, sunt defalcate în patru etape. În prima etapă vor fi necesare fonduri de 160.650 lei pentru studii de teren (studiu topo, geo, hidro), raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice (studiu de trafic etc.), studiu de prefezabilitate.

În următoarele două etape, alocarea este de 3.921.050 lei, sumă necesară studiului de fezabilitate și devizului general. În etapa a patra se vor folosi 16.326.800 lei, pentru proiectul de Autorizare a Executării Lucrărilor, Proiect Tehnic de Execuție. Deocamdată, din bugetul Consiliului Județean Iași, pentru anul 2021 vor fi asigurate fondurile necesare pentru achiziția și realizarea documentațiilor tehnico-economice (studiul de prefezabilitate, studii de teren, raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice), suma alocată fiind de 4.081.700,00 lei, TVA inclus.

Viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară va avea aproximativ 470 de paturi

Misiunea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este aceea de a furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă, la nivel secundar și terțiar.

„Acest nou model de institut va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice și ar trebui să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației în regiune și, în special, pentru persoanele defavorizate și sărace, care prezintă un nivel disproporționat de morbiditate și mortalitate evitabilă”, se anunță în nota de fundamentare a proiectului.

Viitorul Institut va va avea aproximativ 470 de paturi și se va constitui într-o „investiție de viitor care va pune Iașul pe harta lumii medicale”. Acesta va cuprinde: ambulatoriu și triaj primire urgențe, dar și câteva clinici unicat – Clinica de îngrijiri paleative cardiovasculare, Clinica de terapii endovasculare, Clinica de Cardiologie fetală neonatologie și malformații cardiace critice, Clinica de electrofiziologie și aritmologie, Clinica de angiologie, flebologie și limfologie și Departamentul de cercetare aplicată și studii medicale.

Petru Movilă, Iași City Manager: „Este important ca în regiunea Moldovei să se pună în implementare acest proiect”

Petru Movilă, Iași City Manager, a explicat faptul că în proiectul IBCV s-au implicat de la început patru oameni. Acesta spune că în calitatea pe care o are acum, cea de City Manager, susține necondiționat crearea spitalului.

„Este un proiect în care au crezut de la început patru oameni. Este vorba despre sufletul acestuia, prof. univ. dr. Grigore Tinică, de mine în calitate de fost vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, primarul comunei Miroslava, Dan Niță, și actualul director al DSP Iași, Vasile Cepoi. Pe de altă parte, vreau să le mulțumesc și foștilor miniștri Nelu Tătaru și Victor Costache. Aceștia și-au dat tot concursul pentru fondarea Institutului. Chiar dacă Primăria Municipiului Iași nu este partener direct, aceasta va face tot ce depinde de ea pentru susținerea necondiționată a proiectului. Este important ca în regiunea Moldovei, unde există un singur spital destinat bolilor cardio-vasculare, să se pună în implementare acest proiect. Guvernul României și Bucureștiul sunt datoare să susțină totul”, a menționat Petru Movilă, Iași City Manager.

Comentarii
 • Cum se face ca niciun cardiolog ieșean sau din Romania nu a participat la această întâlnire ” istorică ” ?
  După ce au înhățat banii, Nuvila și Tinnitus o vor zbughi în Zanzibar, unde alături de R Mazăre vor construi clinica de chirurgie CV Miroslava beache

 • Plimba ursul nea Titinica…nu vrei si-un elicopter…macar epava…daca era vorba despre urologie cum se numea…pola Moldovei…

 • Mare circ sa-i faca lui Tinica jucarie! Toti au venit ca vezi bine mai au nevoie de papagal!
  De ce nu a folosit banii primiti la IBCV de la Guvern, pentru ca trebuia sa respecte legea si sa faca achizitii prin licitatii nu cum vroia el.
  Mai sunt in Iasi 100 de chirurgi si nimeni nu este pupat in dos ca asta.
  Un lup in blana de oaie
  Apropo intrebati pe doamna Arsenescu ce parere a avut prof Georgescu despre Tinica

Adauga un comentariu