National

Profesor la UMF arestat – Traia doar din mita

Publicat: 04 apr. 2013
1

Un profesor de la Universitatea de Medicina Timisoara, arestat pentru luare de mita, primea 100-300 de euro de la studenti pentru a-i trece examenele si avea sume importante in conturi, iar din 2005 nu si-a mai scos banii de salariu din cont, arata procurorii in rechizitoriu.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, Lavinia Binis, a declarat ca instanta a decis joi mentinerea in arest a profesorului de la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes” din Timisoara Daniel Petru Cioca, pentru alte 60 de zile, acesta fiind arestat inca din februarie, pentru luare de mita de la studenti.

„Judecatorii Tribunalului Timis au decis astazi (joi – n.r.) mentinerea in arest a lui Petru Daniel Cioca pentru 60 de zile, insa acesta poate face recurs la Curtea de Apel Timisoara”, a spus Binis.

Potrivit sursei citate, Cioca a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, primul termen fiind stabilit pentru 13 mai, la Tribunalul Timis.

In rechizitoriu se arata ca procurorii timisoreni care l-au monitorizat l-au inregistrat timp de mai multe zile si l-au filmat, cu ajutorul ofiterilor SRI, identificand mai multi studenti care i-au dat bani profesorului pentru a promova examenul de Biologie Celulara si Moleculara. Cei mai multi mergeau si ii dadeau plicul direct la birou, fiind vorba despre sume cuprinse intre 100 si 300 de euro.

In rechizitoriul intocmit de procurori, care se intinde pe 29 de pagini, se regasesc mai multe descrieri ale scenelor in care profesorul de la Medicina primea banii de la studentii sai, in biroul sau de la universitate.
Procurorii noteaza in rechizitoriu si faptul ca in inregistrarile video facute este evidenta starea de agitatie a profesorului atunci cand primeste plicurile si mai ales cand le priveste incercand sa isi dea seama ce sume sunt inauntru, fara sa le deschida.

Procurorii au verificat si situatia financiara a profesorului Daniel Cioca de la Medicina, constatand ca acesta a depus sume importante in mai multe banci din Timisoara. Astfel, la BCR avea un depozit de 25.000 de lei, din septembrie 2009, precum si aproape 10.000 de lei in contul de salariu, la BRD, avea 40.000 de lei din aprilie 2010, la Bank Leumi Romania, avea un depozit de 153.000 de lei, din noiembrie 2012, si unul de aproape 70.000 de lei, din decembrie 2012, iar la Banca Transilvania profesorul mai avea un depozit de peste 33.000 de euro si unul de 122.000 lei, ambele deschise la inceputul anului 2013.

Potrivit rechizitoriului, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, din munca la catedra si cercetare, din 2007 pana in 2012, el a realizat venituri de aproximativ 500.000 de lei.

Procurorii au notat si ca, din 2005, profesorul nu si-a mai scos banii de salariu din banca, ci doar a adaugat sume sau a facut depozite. In anii fiscali 2008-2012, Cioca a realizat venituri de aproximativ 550.000 de lei, insa valorile depuse in banci depasesc aceasta suma.

In rechizitoriu se mai arata ca la inceputul lunii februarie, la cateva zile dupa ce a fost ridicat de procurori pentru a fi audiat, din conturile profesorului au fost transferate sume in conturi apartinand mamei sale. Este vorba de 33.500 de euro si 122.060 de lei, procurorii cerand instantei de judecata confiscarea acestor bani.

In 8 februarie, in urma unor perchezitii facute in biroul si masina profesorului Daniel Cioca de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara si in urma unor audieri facute de procurori, acesta a fost retinut pentru 24 de ore. A doua zi, judecatorii Tribunalului Timis au decis arestarea preventiva a acestuia pentru 29 de zile, el fiind cercetat pentru luare de mita de la studenti pentru a trece examenele.

Ulterior, contractul individual de munca al profesorului a fost suspendat pana la lamurirea situatiei juridice.

Comentarii
  • Verificati toti medicii poate asa se vor potoli sa mai ia sau mai rau sa impuna mita atat in spitale pt. pacienti sau viitori angajati cat si in facultati pt. studenti. Oricum medicii nu sunt singurii care i-au mita.

Adauga un comentariu