Local

Profesori celebri ieseni, laureati la Salonul International de Inventica de la Geneva – FOTO

Publicat: 06 apr. 2014

@ Reusita pentru un grup de cunoscuti si reputati profesori ieseni la recent incheiatul Salon International de Inventica de la Geneva @ Printre acestia se afla decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, si rectorul Universitatii Tehnice, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma

Rezultate deosebite pentru profesorii si cercetatorii ieseni la editia din acest an a Salonului International al Inventiilor la Geneva. Concret, colectivul format din: prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice (UTI) „Gheorghe Asachi”, alaturi de colegii sai Constantin Antohi, Ioan Craciun si Marius Telisca au luat medalia de aur cu lucrarea „Instalatie pentru aerarea apelor de suprafata„. Aceasta este realizata in scopul protectiei mediului acvatic impotriva eventualelor poluari organice si cresterii excesive a temperaturii apei pe fondul unor fenomene meteorologice ce au la baza schimbarile climatice. Procesul se efectueaza cu aer racit, amestecat cu diferiti aerosoli pentru a imbunatati calitatile apei din lac.

Citeste si: Inventatorii ieseni, in topul celor mai buni din lume – FOTO, VIDEO

„Este un rezultat excelent. Noi am participat in urma unei selectii facute la nivel national. Medalia a fost obtinuta la unul din cele mai importante evenimente de acest gen. A fost un prilej de intalnire cu alti cercetatori din tari importante si de crearea unor colaborari pe viitor. Oricum, universitatea noastra va organiza toamna aceasta un targ similar si cu participare extrem de valoroasa”, a mentionat rectorul Giurma.

Citeste si: Inventatorii ieseni revolutioneaza tehnologia sigurantei alimentelor – FOTO, VIDEO

De asemenea, si Societatea romana de abilitare orala, prin decanul Facultatii de Medicina Dentara a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, si profesorul Constantin Antohi a obtinut o medalie de argint la salonul din Geneva.

„Este vorba de realizarea unei casolete aseptice. Ea este destinata mentinerii gradului de sterilizare, pentru instrumentarul medical, sterilizat prin metode clasice. Sunt foarte multi pacienti care nu se pot deplasa, iar aceasta inventie permite tratarea lor acasa. Este o realizare deosebita pentru tara noastra care, in tari importante, exista si este folosita”, a spus Antohi.loading...

Adauga un comentariu