News Flash:

Profesorii au ridicat in februarie doar un milion de lei

9 Aprilie 2000
1116 Vizualizari | 0 Comentarii
•Greva a diminuat media castigurilor profesorilor cu mai bine de 400.000 de lei

In luna februarie a acestui an, cele mai mari castiguri nete au fost obtinute tot de angajatii activitatilor institutiilor financiare si bancare, salariul mediu net fiind de 4,9 milioane de lei, in crestere cu 12,6% fata de luna precedenta. Tot la castigurile nete de peste 4 milioane de lei se incadreaza si activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale, unde media a fost in februarie de 4,8 milioane de lei, in crestere cu 17,4% fata de luna precedenta, in vreme ce in transporturile aeriene s-a inregistrat o medie de 4,4 milioane de lei, cresterea fata de luna ianuarie fiind mai mica, de doar 0,7%, aceeasi medie putand fi intalnita in industria tutunului.
In categoria castigurilor nete de peste 3 milioane de lei se pot intalni doar doua ramuri de activitate: industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, cu un venit mediu de 3,14 milioane de lei, respectiv productia, transportul si distributia de energie electrica si termica, gaze si apa calda, unde media a fost de 3,18 milioane de lei. Interesant este ca in ambele cazuri veniturile fata de ianuarie au fost mai mici, intre 2,3% si 4,7%.
In ceea ce priveste castigurile situate intre 2 si 3 milioane de lei se remarca activitati precum posta si telecomunicatiile, cu o medie de 2,99 milioane de lei (in crestere cu 6,6% fata de luna precedenta) si extractia petrolului si a gazelor naturale, cu 3,05 milioane de lei, cu o crestere de 3,9%.
Daca in mai multe ramuri de activitate s-au inregistrat cresteri de pana la 20% fata de luna precedenta, cele mai importante scaderi ale veniturilor salariale nete au putut fi intalnite in invatamant, unde salariile s-au diminuat cu 17%, media castigului net fiind de 1,064 milioane de lei. Aceasta scadere s-a datorat in mare parte grevei profesorilor, perioada pentru care acestia nu au fost remunerati.
Aceasta reprezinta, de altfel, singura diminuare a salariilor cu un procent mai mare de 5% din salariul precedent. In acest "clasament" urmeaza sanatatea (- 4%) si industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, cu o scadere de 4,7%. In rest, se remarca aceeasi "codasi", din punctul de vedere al salarizarii, care se inregistreaza in fiecare luna. Printre acestia intalnim agricultura, cu un venit net in februarie de 1,3 milioane de lei, constructiile, cu 1,5 milioane de lei si productia de mobilier si alte activitati industriale, cu 1,27 milioane de lei.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013701 (s)