Local

Profesorii se incapataneaza sa nu creada promisiunile guvernantilor

Publicat: 16 feb. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:10095;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Proiectul de buget pentru invatamant nu multumeste sindicatele

Profesorii sunt hotarati sa continue greva pana le vor fi rezolvate revendicarile chiar daca acest lucru ar insemna inghetarea anului scolar. Cea mai importanta cerere a profesorilor – acordarea a 4% din PIB bugetului pentru invatamant – este si cel mai greu de rezolvat. Abia dupa doua saptamani de greva generala in invatamant, guvernantii au inceput sa se gandeasca serios la problema bugetului.

Dupa multe dezbateri, intalniri, negocieri in randul coalitiei guvernamentale, invatamantul s-a ales cu un proiect de buget ce va reprezenta 3,7% din PIB. Bineinteles, aceasta cifra nu a multumit sindicatele. In primul rand pentru ca nu este 4% din PIB asa cum cer sindicatele si prevede legea, iar al doilea motiv de nemultumire sunt sursele acestui buget. Astfel, insumand banii de la bugetul de stat, cei din fondurile speciale din invatamant si cofinantarile se ajunge la 3,7%.

Cu ce s-ar mai aduna de la nivelul bugetelor locale, ar insemna ca invatamantul sa aiba un buget situat intre 4,1 si 4,3% din PIB. Insa, aceste solutii oferite de liderii coalitiei guvernamentale nu multumesc sindicalistii din invatamant. Mai ales ca la Bucuresti s-a luat in considerare si posibilitatea trecerii salarizarii personalului nedidactic in sarcina bugetelor locale.

Coalitia guvernamentala propune un buget frumos umflat dar nerealist

„Ce inseamna cofinantari? Inseamna fonduri obtinute prin diferite organizatii internationale ce vor fi folosite pentru derularea unor programe. In nici un caz aceste fonduri nu vor fi folosite pentru majorarea salariilor profesorilor sau pentru investitii. In ceea ce priveste finantarea de la bugetele locale, aceasta este aproape inexistenta.

De unde fonduri de la bugetul local pentru investitii sau salarii majorate, daca anul trecut unele consilii locale abia au avut bani pentru creta si combustibilul necesar incalzirii scolilor? Deci putem spune ca guvernantii romani incearca din nou sa ne pacaleasca cu un buget umflat cu promisiuni desarte”, a spus Gheorghe Isvoranu, secretarul Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant „Spiru Haret„.

Ideea trecerii salarizarii personalului nedidactic in sarcina consiliilor locale este respinsa atat de profesori cat si de cei care se confrunta direct cu problemele in teritoriu. „Cred ca trecerea salarizarii personalului nedidactic in sarcina bugetelor locale nu este o idee foarte buna. Sunt cunoscute greutatile cu care s-au confruntat scolile din mediul rural anul trecut, cand ar fi trebuit sa obtina bani pentru investitii si cheltuieli materiale de la consiliile locale.

La care se poate adauga si faptul ca unele primarii au intampinat dificultati si in asigurarea salariilor propriilor angajati. Deci de unde sa mai plateasca salariile la inca 4-6 persoane in plus?”, a precizat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Maine, profesorii ieseni vor participa la un miting de protest

„Singura solutie pentru rezolvarea problemelor din invatamant ar fi o finantare realista de la bugetul de stat. Mai ales in ceea ce priveste invatamantul din mediul rural. Aici este nevoie de o infuzie de capital pentru ca scolile din mediul rural sa practice un proces educativ la nivelul celui din mediul urban”, a mai spus Camelia Gavrila. Acest lucru il cer si sindicatele: bani pentru invatamant din bugetul statului.

„Nu vom ceda pana cand nu vom vedea un proiect de buget clar – 4% din PIB, iar banii sa provina toti de la bugetul de stat. Pentru ca numai asa vor putea fi majorate salariile din invatamant si asigurata o finantare realista a sistemului educational din Romania”, a mai zis Gheorghe Isvoranu. Joi, in sedinta de guvern, va fi prezentat proiectul de buget pentru anul 2000. Atunci vor afla si profesorii ce le-a pregatit Mugur Isarescu. Tot joi, la Iasi, intre orele 11-13, in fata Palatului Culturii, profesorii ieseni vor participa la un miting de protest. „Ne asteptam la aproximativ 5.000 de participanti”, a spus Ioan Cisman, presedintele USLIP Iasi.

Anul ingheata doar daca materia pierduta nu mai poate fi recuperata

Profesorii sunt deja in greva de doua saptamani si jumatate. Anul scolar poate fi inghetat daca sunt trei saptamani consecutive de greva generala. Cum intre primele doua saptamani de greva a profesorilor a fost o saptamana de vacanta, se poate considera ca au fost deja doua saptamani consecutive de greva generala, iar acum, se pare ca profesorii vor finaliza si a treia saptamana de proteste. In afara de aceasta, mai exista o conditie pentru a decide inghetarea anului scolar: daca materia pierduta in timpul grevei nu mai poate fi recuperata.

„In momentul de fata, materia poate fi recuperata. Bineinteles, intr-un ritm foarte alert, care va dauna elevilor dar acest lucru este inca posibil. Insa, daca greva profesorilor se prelungeste si depaseste jumatatea semestrului al II-lea, atunci materia nu mai poate fi recuperata iar anul scolar este inghetat”, a mai spus Camelia Gavrila. Consecintele inghetarii anului scolar sunt diverse si destul de grave. In primul rand, guvernul va suporta costurile repetarii unui an scolar. Posibilitatea inghetarii anului scolar este momentan exclusa. Dar guvernantii ar trebui totusi sa inteleaga ca de data aceasta profesorii sunt dispusi sa mearga pana la capat, pentru ca nu mai suporta sa lucreze pe nimic si sa fie tratati ca niste cersetori.

Adauga un comentariu