National

Profesorii se tem că măsurile de distanțare nu vor funcționa în școli. Ce spune Raed Arafat despre această temere

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Profesorii se tem că măsurile de distanțare nu vor funcționa în școli. Ce spune Raed Arafat despre această temere
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Profesorii se tem că măsurile de distanțare nu vor funcționa în școli. Ce spune Raed Arafat despre această temere. Miercuri, 9 septembrie 2020, Raed Arafat a arătat că, încă din prima zi, școlile trebuie să impună regulile anti-COVID-19, explicându-le copiilor de ce este important  să le respecte. De asemenea, șeful DSU a explicat că riscuri nu pot fi înlăturate în totalitate, ci pot fi diminuate dacă se respectă regulile cu religiozitate.

„Regulile se respectă prin educație, prin recunoașterea riscului. Faptul că recunoaștem că există un risc și știm care sunt regulile ne ajută să ducem riscurile la minim.

Asta înseamnă începerea școlii și nu numai a școlii, dar și a activităților de lucru, pentru că sunt multe lucruri care încep acum. Copiii trebuie să fie educați și trebuie să li se explice. Copilul înțelege dacă îi explici. Nu vorbim de copilul de 4 – 5 ani și de cel de 6,7, 11 sau 12 ani”, a spus Arafat, la Digi24.

Profesorii se tem că măsurile de distanțare nu vor funcționa în școli. Ce spune Raed Arafat despre această temere

Șeful DSU a mai completat că o situație complicată o vor reprezenta acei copii care provin din familii care neagă existența virusului. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre copii vor respecta regulile, fiindcă așa au văzut că se procedează și acasă. Astfel, rolul cel mai important în acest sens revine părinților.

Raed Arafat a fost întrebat ce părere are despre profesorii care nu cred că metodele stabilite în școli vor fi eficiente pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Acesta a spus că este normal să fie așa, deoarece ei sunt cei care cunosc comportamentul elevilor și știu cum vor reacționa aceștia pe parcursul unei zile, atât în clase, cât și în afara lor.

„Este clar că temerea lor este că unii copii nu respectă regulile și va fi greu să se impună anumite reguli. Și totuși, educându-i și explicându-le putem că reducem acest lucru. Școala trebuie să explice copiilor și să impună regulile. Dacă școala impune regulile și dacă în prima zi vor fi încercări de a nu respecta regulile de către unii copii și vor vedea o școală fermă care impune regulile, copilul va înțelege că acolo nu e de joacă”.

Dacă elevul nu poartă mască, trebuie dat afară de la cursuri

Șeful DSU  a adus în discuție și posibilitatea în care un elev refuză să poarte masca de protecție. În acest caz, trebuie luate măsuri drastice, iar elevul care nu respectă regulile, trebuie dat afară.

De asemenea, acesta a menționat că, la nivel de universitate, lucrurile nu vor fi la fel de grele, acolo persoanele înțelegând mult mai ușor gravitatea situației. El considera că sunt meserii pe care nu le poţi face online, cum ar fi medicina. La Facultatea de Medicină nu exista posibilitatea desfăşurării unui curs online pentru că viitorii medici trebuie să ia contact cu mediul practic:

”Unele canale au promovat că nu e bună masca, deci e clar că acest lucru face mai greu. Elevii au internet și văd aceste postări. E clar că la început va fi greu. Nu vrei să porți mască? Ieși afară! Va conta foarte mult ce a auzit copilul de la anturajul lui.
Copilul ar putea să fie vector de transmitere în familie. El este, totuși, scutit de manifestarea gravă a acestei boli.
Poate că la universitate va fi mai ușor. Sunt de exemplu două exemple la Facultatea de Medicină: cursurile și pratică. Medicină nu o poți face online. Sunt meserii pe care nu poți să le înveți online. La un moment dat trebuie găsită o modalitate. E o provocare acest lucru Noi încă suntem în fața unei boli, dar știm totuși puțin. Orice boală o descoperi pe parcursul unor mai multor luni și ani și să apuci să corelezi informații despre boală”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Adauga un comentariu