Actualitate

Profesorii și elevii nu sunt de acord cu noile schimbări ale examenului de Bacalaureat. Ce spune ministrul Educaţiei: ,,Atunci de ce îi mai aducem la şcoală?”

Publicat: 06 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Profesorii și elevii nu sunt de acord cu noile schimbări ale examenului de Bacalaureat. Ce spune ministrul Educaţiei Atunci de ce îi mai aducem la şcoală
Sorin Cîmpeanu, discurs la începerea noului an școlar

Potrivit mininistrului Educaţiei, examenul de Bacalaureat nu va mai fi la fel, având modificări după intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, care se vor aplica elevilor care încep liceul în luna septembrie a anului 2023. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit cum se gândeşte să modifice proiectul după consultările publice de până acum.

Prima proba scrisă a Bacalaureatului va cuprinde întrebari din matematică si limba romană, inclusiv gramatică, doar în proportie de 40 la sută. Iar proba prezentată ca facultativă în draftul legii va deveni, cel mai probabil, obligatorie pentru toţi absolvenţii de liceu.

Bacalaureatul nu va mai fi la fel, vor fi schimbări majore

Prima probă scrisă de Bacalaureat va cuprinde toate materiile de bază pentru elevi.

„Acea probă scrisă ar urma să verifice competenţe de bază, atât la matematica şi limba şi literatura română, inclusiv gramatică, 40% matematica, limba romana, 20% istorie si geografie, inca 30% stiinte, chimie fizica biologie si 10% stiinte socio umane. Asta ar urma sa fie proba scrisă pentru toate profilurile”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Așadar, elevii care intră în septembrie 2023 în clasa a IX-a, vor avea planuri cadru noi, dar și o nouă curriculă, iar după ce vor parcurge întreg ciclul liceal după acest sistem vor susține un bacalaureat complet diferit de cel care a fost până acum.

Profesorii și elevii nu sunt de acord cu noile schimbări ale examenului de Bacalaureat

Părinţii, elevii şi profesorii nu sunt de acord cu deciziile comunicate de ministru.

„Părinţii isi doresc sa se pastreze actuala structura. Ne intrebam de ce am da Bacalaureatul la clasele de mate-info cu nivelul celor de la filologie? De ce ar mai dori în situatia asta un elev sa mearga la un liceu teoretic la o anumita specializare?”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

Sunt discuții și despre ultima probă scrisă, una facultativă, aşa cum apare acum în draftul legii.

„Există şi propuneri ca aceasta probă să fie obligatorie. Adica să conditioneze promovarea examenului de Bacalaureat. Va spun sincer ca luam in calcul si aceasta variantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Atât părinţii, cât şi elevii își doresc ca această probă să fie obligatorie. Dezbaterile pentru noile legi ale Educaţiei continuă până în data de 24 august.

Comentarii
Adauga un comentariu