Local

Profesorii sunt pasati de la guvern la minister

Publicat: 26 ian. 2000

•Ora de greva •Scolile raman pustii pana la sfarsitul saptamanii

Greva profesorilor din invatamantul preuniversitar a activat autoritatile de la Bucuresti. Mai intai, Ministerul Educatiei Nationale a incercat sa faca diverse presiuni asupra profesorilor prin intermediul inspectoratelor scolare. Comunicatele primite de inspectorate din partea MEN atentioneaza ca profesorii isi asuma riscul de a nu fi platiti in timpul grevei. De asemenea, MEN a sugerat directorilor sa cheme copiii la scoala in timpul acestei saptamani si sa se stabileasca un orar special in cazul in care unii profesori ar dori sa faca greva.

Insa, MEN nu a specificat ce se va intampla daca elevii nu vor veni la scoala si nici cum pot fi ei obligati sa se prezinte la orele stabilite prin orarul special. Au urmat apoi afirmatiile oficialilor ministeriali conform carora greva profesorilor ar fi ilegala. Dar nici acestea nu au speriat prea mult cadrele didactice. In cele din urma, MEN a trebuit sa accepte greva profesorilor, ba chiar a propus si runde de negocieri in timpul grevei desi, ulterior, Mircea Ciumara, ministru secretar de stat, a amenintat ca nu vor fi nici un fel de negocieri cu sindicalistii daca se intra in greva generala.

Doar directorii si inspectorii

Daca luni, in prima zi de greva, in unele scoli s-au mai facut ore – Grup ScolarGheorghe Asachi„, Grup Scolar Energetic„, Scoala Mironeasa – ieri nu au mai tinut ore decat directorii si inspectorii. Dar si aceste ore au fost sporadice s-au desfasurat doar in cazul in care elevii au mai venit la scoala. „Gradinitele cu program prelungit respecta orarul, chiar daca educatorii au aderat la greva. Este vorba de copii pe care parintii nu ii pot lasa singuri acasa si trebuie sa vina la gradinita. Dar, in rest, 95% din cadrele didactice si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar sunt in greva generala”, a precizat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Se pare ca greva generala din invatamantul preuniversitar va continua pe parcursul intregii saptamani, deoarece guvernantii si MEN nu au de gand sa rezolve problemele sindicalistilor, ei fiind trimisi de la o institutie la alta.

Universitarii inca se lasa asteptati

Dupa primele runde de negocieri, guvernantii au trimis sindicalistii din invatamant la MEN. Ieri, dupa o jumatate de ora de discutii, reprezentantii sindicalistilor si-au dat seama ca nu prea au ce rezolva la minister. „Totul se invarte in jurul banilor. Iar banii nu sunt la Ministerul Educatiei Nationale, ci la Ministerul de Finante. Deci nu prea avem ce negocia cu MEN”, a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi.

In ceea ce priveste revendicarile sindicalistilor din invatamant, spre deosebire de greva din vara trecuta (cand profesorii cereau garantii pentru salarizarea pana la sfarsitul lui 1999), sindicatele din invatamant cer acum in primul rand majorarea salariilor profesorilor. Acestea nu au mai fost majorate de aproape un an, in conditiile in care inflatia a crescut foarte mult.

Celelalte revendicari ale sindicatelor din invatamant sunt: asigurarea prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2000, a fondurilor necesare cheltuielilor de personal, asigurarea platii salariului la timp, fara intarzieri, toate capitolele prevazute prin Legea Bugetului de Stat sa fie reactualizate trimestrial, in functie de evolutia cursului leu-dolar, prin rectificari bugetare, acordarea diferentelor la legea 154 si al celui de-al 13-lea salariu conform protocoalelor semnate de Guvern in 1998 si 1999, reglementarea prin Legea Bugetului de Stat a obligativitatii Administratiei Publice Locale de a aloca, in totalitate, sumele necesare pentru administrarea si functionarea unitatilor de invatamant, conform legii.

In cazul in care, nici dupa greva generala de saptamana aceasta guvernantii nu vor rezolva revendicarile profesorilor, este vehiculata ideea ca acestia vor reintra in greva generala, de data aceasta pe termen nelimitat, incepand cu 7 februarie. Ramane de vazut ce pozitie va adopta Federatia Sindicatelor Universitare din RomaniaAlma Mater„, care initial anuntase ca va participa la greva generala, dar a renuntat in speranta ca negocierile cu guvernul vor da roade. Conducerea „Alma Mater” se va intalni pe 4 februarie la Bucuresti si va decide daca profesorii universitari intra sau nu in greva generala.loading...

Adauga un comentariu