Actualitate

Profesorii vor intra în grevă miercuri, 19 ianuarie 2022, între orele 11:00 și 13:00. Aceștia sunt revoltați pentru că majorările salariale nu se aplică conform legii

Publicat: 17 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Profesorii vor intra în grevă miercuri 19 ianuarie 2022 între orele 1100 și 1300. Aceștia sunt revoltați pentru că majorările salariale nu se aplică conform legii
Miercuri, între orele 11:00 - 13:00, nu se vor desfășura activități specifice actului educațional, dar copiii vor fi supravegheați de către cadrele didactice, nedidactice și personalul auxiliar

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a intervenit telefonic în cadrul unei emisiuni în această seară, 17 ianuarie 2022 și a dezvăluit că profesorii urmează să intre în grevă miercuri, 19 ianuarie, pe fondul nemulțumirii provocate de faptul că majorările salariale nu se aplică corespunzător.

„Nu este vorba doar de personalul didactic de predare, ci vorbim și de personalul didactic auxiliar și cel nedidactic.

Școlile nu pot funcționa la capacitate maximă și asigurăm condiții de sănătate a copiilor atâta vreme cât avem o resursă umană motivată și suficientă pe partea de personal didactic auxiliar și nedidactic.

Pe baza referendumului declanșat de federațiile sindicale reprezentative, colegii noștri s-au pronunțat într-un procent de peste 70% pentru declanșarea grevei de avertisment.

Între orele 11:00 – 13:00, nu se vor desfășura activități specifice actului educațional, dar copiii vor fi supravegheați de către cadrele didactice, nedidactice și personalul auxiliar (…).

Vom face tot ceea ce depinde de noi ca siguranța elevilor să nu fie pusă în pericol (…). Elevii vor fi supravegheați în acel interval de timp și ne vom face datoria de supraveghetori. Se mai poate întâmpla un lucru foarte interesant, lansat de colegii noștri, pentru acei elevi care au capacitatea necesară de a înțelege demersul nostru, și sunt mulți care vor înțelege. Vom face o oră de educație civică, explicându-le clar că la un moment dat trebuie să te lupți pentru drepturile tale, să te lupți pentru respectarea legii într-o țară. Este halucinant că trebuie să te bați pentru respectarea legii“, a precizat Marius Nistor.

Personalul din învățământ a protestat la Guvern în privința neaplicării prevederilor legii salarizării

Cele trei federaţii sindicale din educaţie au organizat joi acţiuni de protest în faţa sediului Guvernului şi în faţa sediilor PSD şi PNL, pentru a transmite nemulţumirea angajaţilor din învăţământ faţă de faptul că Executivul nu a majorat salariile acestora conform legii 153/2017, potrivit unui comunicat remis miercuri de organizaţiile sindicale.

Acţiunile au fost organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi de Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, care reprezintă peste 300.000 de salariaţi din învăţământ.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

Majorarea de doar 4 la sută provoacă nemulțumire generală în rândul profesorilor

La data de 1 ianuarie 2022 a fost hotărâtă o majorare salarială de 4% pentru cadrele didactice, adică o creștere a veniturilor de aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare.

Această decizie a provocat o stare de nemulțumire, care a dus mai departe la revolte în rândul profesorilor.

Sindicatele subliniază că mai mult de 30.000 de salariați din cadrul personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la începutul pandemiei COVID-19, aceștia au desfășurat și activități suplimentare celor din fișa postului deținut.

Singurii bugetari care nu primesc sporuri pentru condiții de muncă

În comunicatul sindicaliștilor mai este menționat faptul că dintre categoriile de bugetari, persoanele care lucrează în învățământ sunt singurele care nu primesc sporuri pentru condițiile de muncă.

„În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017”, se precizează în comunicat

Adauga un comentariu