National

Profesorul Alexandru Rafila, despre decizia CNSU privind respingerea carantinării Capitalei: O încercare a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate

Publicat: 15 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Profesorul Alexandru Rafila despre decizia CNSU privind respingerea carantinării Capitalei O încercare a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a comentat decizia grupului Tehnico-Ştiinţific de respinge propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov din cauta creşterii accelerate a ratei de infectări cu visurul SARS-CoV-2.

CNSU a respins, în această seară, propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti, pe motiv că „nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară”.

Potrivit hotărârii la Art.1 – (1) Nu se validează propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”, se arată în documentul CNSU.

Mai mult, în cadrul emisiunii Exces de putere s-a prezentat un calcul în baza definiției de caz într-o săptămână (09.10.2021+15.10.2021) care arată că s-au realizat un total de 86.147 de teste, în timp ce numărul de infectați raportați pe aceeași perioadă este de 98.254 de infectați.

Mai exact din calcul reiese că 98.254 de infectați (majoritatea oameni testați pe banii lor) x 3 contacţi (exclus colegii de birou, familiile extinse sau cunoștințele) = 294.762 de teste care ar fi fost necesare în această săptămână, în baza definiției de caz.

Întrebat despre aceste cifre şi de decizia Comitelului Tehnico-Ştiinţific de a respinge propunerea INSP de a carantina Bucureștiul şi judeţul Ilfov, profesorul Alexandru Rafila spune:

„Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, în aşa zisul Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reflectă acest lucru şi este, de fapt, doar repetarea unei situaţii de la începutul pandemiei.

Atunci acest comitet, în care eram şi eu pe vremea aceea, a pledat de exemplu înainte de introducerea stării de urgenţă pentru menţinerea şcolilor deschise şi cu toate că asta a fost părerea profesioniștilor votul a fost contrar.

Ar trebui să întrebați cine face parte din acest comitet şi o să constatați că majoritatea medicilor din comitet au votat pentru ceva care se bazează pe experienta lor profesională, pe crezul lor personal şi decizia a fost contrară.

Încercarea de compromitere a INSP este extrem de gravă şi situaţia se va amplifica pentru că soluțiile propuse nu vor funcționa”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

 

Adauga un comentariu