Actualitate

Profesorul Constantin Strachinaru, inainte de a trece la cele sfinte: „Soldatii rusi mi-au impuscat doua surori in prezenta intregii familii, fara nici un motiv”

Publicat: 09 aug. 2018

Profesorul iesean Constantin Strachinaru, fost detinut politic timp de 14 ani in penitenciarele Suceava, Jilava, Targu Ocna, Pitesti, Caransebes si Aiud, a trecut la cele vesnice in noaptea de luni spre marti, la varsta de 92 de ani. Sujba inmormantarii va avea loc vineri, 10 august, de la ora 10:00, la Biserica „Sfantul Gheorghe” – Cimitir Eternitate din Iasi.

Profesorul Constantin Strachinaru a fost arestat in anul 1948, pe vremea cand era student in primul an, concomitent, la Facultatile de Drept, Litere si Filosofie. Timp de 14 ani, profesorul a fost inchis in penitenciarele Suceava, Jilava, Targu Ocna, Pitesti, Caransebes, Aiud.

„Soldatii rusi mi-au impuscat doua surori in prezenta intregii familii, fara nici un motiv”

Intr-o plangere adresata instantei in anul 2010, Constantin Strachinaru relata ca pe data de10 mai 1948 a fost ridicat de pe strada si inchis pentru ca facea parte din Fratia de Cruce. Aceeasi soarta a avut-o peste cateva zile si fratele sau. Cateva luni mai tarziu a fost condamnat la 10 ani de munca silnica si 10 ani de degradare civica pentru crima de uneltire contra ordinii sociale. „Ceea ce m-a determinat sa lupt cu toata fiinta impotriva regimului comunist a fost faptul ca in anul 1944 soldatii rusi mi-au impuscat doua surori in prezenta intregii familii, fara nici un motiv”, preciza Constantin Strachinaru in plangerea adresata instantei.

Timp de 10 ani a facut turul inchisorilor comuniste, fiind incarcerat la penitenciarele Suceava, Jilava, Pitesti, Targu Ocna, Caransebes, Aiud. „Am fost tinuti cu alte 100 de detinuti, toti studenti, din diferite regiuni ale tarii , intr-o incapere denumita Camera 4 Spital, care in realitate era destinata celor periculosi, care trebuiau reeducati. Reeducarea consta in bataile zilnice la talpi si peste tot corpul cu bastoane si pari, sub comanda directorului Dumitrescu si a subalternului acestuia, Marina, sub pretextul ca au ramas lucruri nedefinite la ancheta”, a descris Constantin Strachinaru conditiile din Penitenciarul Pitesti. Dupa 10 ani a fost dus in lagarul de la Periprava, unde a taiat stuf. In aceeasi plangere adresata instantei, profesorul afirma ca a fost persecutat si dupa cei 14 ani de inchisoare: „Permanent am fost supravegheat de organele de securitate, fiindu-mi interzis sa particip la simpozioane, consfatuiri, intruniri cu personalitati ale culturii, sa-mi scriu poeziile, sa le public, scopul fiind acela de a ma injosi si a-mi renega convingerile politice si religioase”. Dupa ce a iesit din inchisoare, ieseanul Constantin Strachinaru a lucrat in constructii, pentru ca nu a primit aprobare sa-si reia studiile. De abia in anul 1964 s-a inscris la Facultatea de Filologie, sectia franceza-romana, pe care a absolvit-o primul pe tara, dupa care a devenit profesor de franceza. Din cauza trecutului sau, nu a reusit sa-si intemeieze o familie. „Dupa ce ieseam si eu cu o fata, seara era chemata la Securitate si intrebata cand vreau sa fug din tara“, a spus profesorul Constantin Strachinaru intr-un interviu acordat in anul 2009. Intrebat fiind cum a rezistat in temnita, a raspuns: „Prin credinta si rugaciune!”.

De-a lungul timpului, Constantin Strachinaru a publicat 17 carti de poezii, eseuri, memorii si doua traduceri din franceza dintre care amintim „Un mire in flacari”, „Mihai Eminescu si Gustavo Adolfo Bécquer”, „Mari Sarbatori, Sarbatoriri, Iubiri, Invataminte…”, „Eseuri critice”, vol. 1 si 2, „Spre mai multa lumina”, „Culegatorul de zari”, „Din mucenicia Neamului Romanesc” – 3 volume. 

sursa: doxologia.roloading...

Comentarii
  • Toata gunoaieie stiu sa trancaneasca doar la articolele cu tiganii din Galati. Dar aici? Nici macar unul care sa-si exprime vreun punct de vedere despre ce a trait omul acesta. Asta inseamna ca, pe undeva, suntem si noi tiganiti pe dinauntru , daca acolo stam in ciurda la comentat si aici, nu.

    • Ionut , ai dreptate. Am citit articolul despre acest profesor. In general nu-mi plac comentariile, dar imi place cum ai pus problema. Stii? Nu prea am prieteni, tocmai pentru ca nu gasesc puncte comune de interes. Insa am empatizat cu, comentariul tau. Ai vrea sa ne cunoastem?

  • Odata cu venirea armatei sovietice , care a instaurat si ciuma rosie la putere , a fost rasturnata scara valorilor moral sociale,Intelectualii, proprietarii de pamant , cei care sau impotrivit comunistilor si rusilor , au fost deportati inchisi sau trimisi in urss, Pe piatra funerara de la mormantul familiei sta scris ,,,, in memoria surorilor care au platit cu viata aparandu-si onoarea in fata soldatilor rusi ,,,,

    • Si mie mi-a fost profesor. Tot timpul il pomeneam; a stiu sa ne faca sa indragim cartea. Datorita lui cand am termina clasa a 8a stiam sa vorbesc perfect limba franceza. Pacat ca in liceu nu am avut aceeasi profesori dedicati. Un om deosebit!

  • Dumnezeu sa-l ierte ! Mi-a fost profesor la Gen. 21. Am ramas cu amintirea acelui OM pedant, cu vorbe alese, cu un umor fin si totodata un profesor de o severitate neobisnuita…pe drept te admonesta cu cuvinte alese cu grija, care nu te jigneau dar te determinau neconditionat sa-ti para rau de fapta ta. Aceasta era o pedeapsa de care, un adolescent obisnuit sa fie certat si amenintat de profesori, era mult mai impresionat. Daca as fi stiut atunci prin ce a trecut cred ca l-as fi admirat si mai mult pentru calitatea de pedagog de inalta clasa si m-as fi straduit sa invat mai multe de la dumnealui, mai ales modul cum a reusit sa se detaseze de trecutul hidos trait comparativ cu tinuta verticala, atitudinea nobila si calma de la orele de franceza.Dumnezeu sa-l odihneasca!

    • Sunt se acord cu tot ceea ce ai spus… A fost un om de nota zece. 20 de ani am vorbit cu el, iar în ultimii zece ani aproape în fiecare zi. E o pierdere cumplită.

Adauga un comentariu