Actualitate

Profesorul Ioan Caproșu a fost depus la cimitirul Eternitatea! Iată când va fi înmormântat acesta

Publicat: 11 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Profesorul Ioan Caproșu a fost depus la cimitirul Eternitatea Iată când va fi înmormântat acesta
prof. univ. dr. Ioan Caproșu a decedat și va fi înmormântat luni 12 aprilie 2021

Reputatul profesor Ioan Caproșu a decedat vineri, 9 martie 2021, la Iași. Trupul a fost depus la capelă din cimitirul Eternitatea din Iași, capelă care va fi deschisă până la ora 19.00. De altfel, slujba de înmormântare va avea loc luni, 12 aprilie 2021 începând cu ora 11.

Personalitate marcantă a mediului universitar din Iași, profesorul Ioan Caproșu s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, lăsând în spate o întreagă activitate remarcabilă.

Mihai Răzvan Ungureanu, fost student al prof. univ. dr. Ioan Caproșu, mesaj dureros

Printre studenţii profesorului Ioan Caproșu s-a numărat şi fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta decis să îi aducă un ultim omagiu prin care afirmă faptul că îl credea nemuritor. MRU deplânge decesul celui care a fost un părinte de oameni adevărați:

L-am crezut nemuritor.

Aşa cum încă mai cred că sunt toţi cei care au fost aidoma Profesorului Ioan Caproşu – din generaţia sa intelectuală, hrăniţi cu aceeaşi profundă dragoste pentru istoria noastră. Acea familie de spirit, căreia îi aparţin atâtea minţi luminate, se stinge încet-încet.

„Magistru” nu e un cuvânt suficient; e prea îngust şi nedrept. A fost părinte de oameni adevăraţi, suflet cald şi generos pentru oricine încerca să îşi depăşească propria condiţie. (…) se arată în mesajul publicat de Mihai Răzvan Ungureanu pe o reţea de socializare.

Cine a fost prof. univ. dr. Ioan Caproșu

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comună Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi în învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pârş I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Necrolog prof. univ. dr. Ioan Caproșu

Stimați colegi!

Cu mare durere în suflet am primit vestea despre urcarea la ceruri a Marelui Om – IOAN CAPROȘU. Cu tristețe constatăm că s-a mai îndeplinit una din dorințele sale, fiind odată întrebat de ce nu a rămas în SUA (Portland) sau Marea Britanie (Cambridge) unde a fost în calitate de visiting professor, și unde nu numai că a avut posibilitatea să se stabilească, dar a fost chiar și invitat, de obicei răspundea: „Eu vreau să fiu înmormântat în pământ românesc”.

Oriunde nu s-ar fi aflat, și orice activitatea nu și-ar fi desfășurat activitatea peste tot calitatea pe care a avut-o poate fi scrisă cu litere mari: Cercetător, la Institutul „A. D. Xenopol”, Șef secție Istorie medie a aceleiași instituții, Profesor universitar, Șef catedră, Decan al Facultății de Istorie. Nu în ultimul rând Om – chiar și atunci când își avea vizitele și în Vest și în Est, unde și a muncit cu abnegație, dar și-a legat și prietenii de o viață pe care nu i-a uitat nici o clipă și cărora le-a sărit în ajutor de câte ori i s-a cerut.  În general această calitate i-a fost caracteristică pe tot parcursul vieții.

Fiind născut în comuna Mitoc, județul Botoșani, pe malul Prutului a avut multiple legături cu basarabenii, fapt care și-a lăsat amprenta asupra Domniei Sale. Mulți dintre colegi vor confirma că atunci cânt era întrebat despre basarabeni de obicei răspundea: „Mai harnici oameni ca basarabenii nu există în toată lumea”.

Studiile și le-a făcut la Universitatea „Al. I. Cuza”, Facultatea de Istorie-Filologie. I-a avut ca profesori pe partea filologică pe Alexandru Dima, Dumitru Gafițeanu, Constantin Ciopraga ș.a. iar pe partea istorică pe Constantin Cihodaru, Vasile Neamțu, Mircea Petrescu-Dâmboviță ș. a. Această dublă pregătire i-a permis să combine cum nu se poate mai bine cunoștințele de limbă română și istorie, astfel încât lucrările apărute de sub pana Profesorului Ioan Caproșu reprezintă un etalon al scrierii istorice.

Anume dubla instruire la „generația de aur” a filologilor și istoricilor din România i-a permis să devină cel mai bun specialist în domeniul paleografiei slavo-române și româno-chirilice fiind unul din principalii editori a principalii colecții de documente din România – Documenta Romaniae Historica, Seria A, Moldova precum și altele așa cum ar fi de exemplu cele zece volume a culegerii Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790).

Ceea cea este însă și mai important că Omul Ioan Caproșu, tezaurizând cunoștințele de la distinșii săi profesori nu le-a folosit în scopuri proprii, dar cu mărinimie le-a împărtășit și studenților săi. Astfel, Ioan Caproșu a creat o adevărată școală de istorie românească. O școală de istorie românească în România și o adevărată școală românească de istorie în Republica Moldova.

Cei care au avut posibilitatea să treacă prin școala dascălului Ioan Caproșu vor confirma că nu o singură dată repeta aceste vorbe: „Dragii mei eu știu că Ubi bene, ibi patria – dar acum locul Dumneavoastră este peste Prut, istoria are nevoie de voi”.

Ioan Caproșu nu a fost un simplu profesor, el a fost cel care a construit în inimile discipolilor săi cetăți, cetăți construite din cunoștințe închegate cu dragostea față de istorie care se află în serviciul adevărului și cinstei istoriei.

 

Prin stingerea din viaţă a profesorului Ioan Caproșu, comunitatea academică pierde un cercetător şi profesor de excepţie, un om cu alese calităţi intelectuale şi morale.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Adauga un comentariu