Stiri medicale

Profesorul Mencinicopschi: „In spatele epidiemiei E. Coli ar putea fi un atac bioterorist”

Publicat: 14 iun. 2011
7

Prezent in emisiunea „B1, viaţa e frumoasă”, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a sugerat ca isteria mondiala legata de bacteria E.coli ar putea avea la baza un atac bioterorist sau o dorinta de compromitere a pietei bio de legume si fructe.

„S-a urmărit compromiterea a legumelor si a fructelor biologice, care in mod clar sunt mai putin contaminate cu substante utilizate intensiv in agricultura. Unii spun ca ar putea fi o chestiune de bioterorism. Această notiune nu este o noutate, acum statele detin si arma biologica, o arma foarte puternica, pentru ca ea se mai numeste si arma care se inmulteste prin ea insesi”, a declarat prof.dr. Mencinicopschi.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a mai spus ca bacteria E.coli nu este atat de periculoasa pe cat lasa sa de inteleaga specialistii germane. „E.coli din intestinul uman este o bacterie comuna, obisnuita a tractului gastro-intestinal”, a precizat specialistul. In plus, aceasta bacterie se gaseste si in intestinul vacilor. De aici si legatura pe care specialistii germani au facut-o cu legumele ecologice. „Fals. Facea legatura intre compost, gunoiul de grajd, care ar putea sa aduca dinspre vaca, prin fecalele acesteia, bacteria E.coli si sa contamineze castravetii”, a precizat prof.dr. Mencinicopschi.

Referitor la posibilitatea ca bacteria sa patrunda si in interiorul legumelor, profesorul Mencinicopschi ne linisteste: E.coli se gaseste intotdeauna la suprafata lor si o spalare foarte atenta sub jetul puternic de apa este suficienta pentru a preveni riscul de imbolnavire.

Adauga un comentariu