News Flash:

PROFETII TERORISMULUI

24 August 2005
1350 Vizualizari | 0 Comentarii
•In mai multe locatii din municipiul Iasi exista in librarii cartea "Isus, prietenul teroristilor" •"Eu spun crestinilor din jurul meu ca ar trebui sa-i consideram prietenii nostri pe teroristi", arata la pagina 5 autorul acestei carti •Reporterii ZIUA de Iasi au cumparat aceasta carte care sustine terorismul de la libraria evanghelica Emanuel, situata langa Palatul Culturii •Aceasta carte a stat sub privirile elevilor in libraria de la Colegiul Wurmbrand timp de doi ani •"Cartile apartin Bisericii, iar copiii le pot cumpara sau consulta", a declarat Liliana Romaniuc, directorul Colegiului Wurmbrand •Dupa declaratiile procurorului Iulia Diaconu, cei care comercializeaza astfel de carti care sustin terorismul sunt pasibili, conform legii, cu inchisoare de la 5 la 10 ani •"Este foarte grav daca a citit un copil aceasta carte", a spus sociologul Nicu Gavriluta •"Daca elevii au citit aceasta carte, aceasta se rasfrange in mod negativ asupra lor", a declarat la randul ei Elvira Rotundu, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar, care a adaugat ca va face o ancheta la Colegiul Richard Wurmbrand

Cotidianul ZIUA de Iasi a publicat in mai multe editii diverse probleme care au aparut in cadrul Bisericii Evanghelice din Iasi. Una dintre aceste probleme este cazul copiilor abuzati sexual din familia Bulgariu, problema care nici pana acum nu a capatat un raspuns definitiv. O alta problema semnalata a fost cea a vicepresedintelui acestui cult, Mihai Vasilache, presbiter care este cercetat la Sectia V Politie pentru uzurpare de calitati oficiale. In cursul anchetei jurnalistice, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au descoperit in librariile Bisericii Evanghelice o carte intitulata "Isus, prietenul teroristilor". Dincolo de alaturarea foarte ciudata de cuvinte, aceasta carte este o ofensa adusa Bibliei si o incalcare flagranta a legii privind prevenirea si combaterea terorismului. Tuturor institutiilor care pot lua masuri in aceasta grava problema de siguranta a statului, cotidianul ZIUA de Iasi le pune la dispozitie copii dupa cartea semnata de Richard Wurmbrand.

Incredibil, dar printre milioanele de carti aflate in bibliotecile si librariile din Iasi, cel putin una dintre acestea arata ca Biserica Evanghelica ii considera pe teroristi prieteni. Mai mult, lucrarea la care facem referire, intitulata "Isus, prietenul teroristilor", promoveaza ideea ca teroristii din lumea intreaga au o misiune nobila si anume sa omoare oameni. Ceea ce este mai grav se refera la faptul ca lucrarea a fost vanduta deja in Iasi in sute de exemplare iar elevii ieseni, in special cei de la Colegiul Richard Wurmbrand au putut s-o studieze pe indelete. Asta in conditiile in care jurnalele de stiri ale televiziunilor din intreaga lume sunt pline de materiale privind atentatele teroriste care au loc in marile orase si care au facut pana acum mii de victime. S-a vehiculat in ultima vreme faptul ca Romania va fi urmatoarea tinta a criminalilor religiosi si totusi anumiti prozeliti din Iasi cu ajutorul acestei carti propovaduiesc idei precum faptul ca terorismul este un lucru benefic pentru societate.

Instrumentul ororii

Reporterii ZIUA de Iasi au descoperit intr-una dintre librariile evanghelice din municipiul Iasi cartea "Isus, prietenul teroristilor". Dincolo de a fi o incercare de a atrage teroristii la crestinism, acesta carte arata afilierea cultului crestinilor dupa evanghelie la misiunea pe care o au teroristii. "Eu spun crestinilor din jurul meu ca noi ar trebui sa-i consideram prietenii nostri pe teroristi. Teroristilor care citesc aceasta, le spun: Sunt prietenul vostru si prietenul celor care gandesc ca voi", arata autorul cartii in pagina 5. Capitole ca "Sunt teroristii total gresiti?" sau "Partea pozitiva a terorismului" arata clar persoanelor care citesc aceasta carte ca metodele criminale ale teroristilor nu ar trebui dispretuite, deoarece acestia au o justificare pentru aceste acte, facandu-le cu un scop pozitiv.

Probleme de datare a cartii

Cartea, care este publicata in anul 1996 la Bucuresti, este tradusa dupa originalul "Jesus - Friend to terrorists", publicata de Living Sacrifice Book Company, un compartiment al Vocii Martirilor (Fundatie internationala care promoveaza anumite idei religioase). In introducerea cartii apare o nota prin care se aminteste atentatul terorist de la New York. "Atat de multi au fost omorati sau raniti in atacul de la World Trade Center din New York", arata la pagina 6 cartea "Isus, prietenul teroristilor". Daca ar fi publicata in anul 1996, cu siguranta cartea nu ar putea face referire la atacul terorist de la New York din 11 septembrie 2001. Putem tine cont de faptul ca a mai fost un atac terorist la WTC in anul 1993, insa in acest atac terorist cu bomba numarul mortilor a fost de sase. Astfel, inca de la inceput, cartea aceasta prezinta mai multe aspecte ciudate sau denaturate ale evenimentelor.

Admiratie pentru teroristi

La pagina 10 a acestei carti, autorul precizeaza faptul ca reprezentantii Bisericii Evanghelice sunt uniti cu teroristii in idealurile lor si ca le impartaseste ura pentru structurile nedrepte. "Niciodata sa nu gandim despre teroristi ca fiind doar criminali, ignorand realitatea ca si ei sunt gata sa sufere in inchisoare si chiar sa moara pentru cauza pe care o slujesc. Noi suntem uniti cu ei in ura pentru structurile nedrepte. Este rau ca o natiune sa o asupreasca pe alta. Aceia care lupta impotriva acestui lucru au dreptate", scrie autorul. Daca luam in seama tara care a declarat razboi deschis terorismului, am putea spune ca cei care gandesc aceste lucruri sunt impotriva tarii care a deschis razboiul impotriva terorismului, adica Statele Unite ale Americii. O alta problema foarte grava care este prezentata in pagina 29 a acestei carti publicate de editura crestina Stephanus este si cea a chemarii teroristilor pentru a lucra pentru Isus. "Va admiram pentru promptitudinea de a va sacrifica, dar nu faceti aceasta in slujba unei cauze lipsite de importanta. Isus va ofera un ideal demn de acest sacrificiu suprem: viata vesnica", scrie autorul. Acest pasaj apare in capitolul Partea pozitiva a terorismului, Richard Wurmbrand aplaudand "puterea de sacrificiu" a teroristilor. "Noi apreciem realitatea ca, din moment ce sunteti gata sa suferiti foarte mult pentru un ideal, v-ati eliberat de mult egoism", arata autorul in aceasta carte.

La dispozitia elevilor

Din informatiile pe care le detinem pana in acest moment, cartea "Isus, prietenul teroristilor" a putut fi vazuta si cumparata de toti elevii Colegiului Richard Wurmbrand, institutie de invatamant privat care functioneaza in Iasi. In aceasta institutie de invatamant invata elevi de la clasa a I-a la clasa a XII-a, studiind peste 200 elevi. Cartea a fost prezenta in libraria Bisericii III Evanghelice, care se afla pe holul de la intrare in unitatea de invatamant, timp de cel putin doi ani. Amintim ca presedintele pe zona Moldovei a Bisericii Evanghelice si vicepresedintele pe tara a acestui cult este Mihai Vasilache, cel care este anchetat la Sectie V Politie pentru infractiunea de uzurpare de calitati oficiale. Cel care este responsabil cu probleme de invatamant in cadrul Bisericii Evanghelice este Victor Romaniuc, pastorul Bisericii II Evanghelice. In opinia sefilor Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, daca aceasta carte a stat la vederea copiilor iar daca elevii au avut ocazia sa o cumpere sau sa o citeasca acest lucru este foarte grav. "Trebuie sa facem o verificare la aceasta institutie de invatamant, iar apoi vom vedea. Daca elevii au citit aceasta carte, aceasta se rasfrange in mod negativ asupra lor. O sa vedem despre ce este vorba", a declarat Elvira Rotundu, inspector general adjunct al ISJ Iasi. Directorul Colegiului Richard Wurmbrand, Liliana Romaniuc, a declarat reporterilor ZIUA de Iasi ca libraria de la intrarea in cladire nu apartine scolii, ci bisericii. "Cartile de la intrare fac parte din libraria Bisericii, iar copiii, daca vor, pot sa consulte aceste carti sau sa le cumpere", a declarat Liliana Romaniuc. Astfel, fiecare dintre cei peste 200 de copii care invata la aceasta scoala au avut acces la cartea "Isus, prietenul teroristilor", iar ideile pe care tocmai le-am expus mai sus ar fi putut fi luate drept reale si adevarate.

Pedepse cu inchisoarea pentru promovarea terorismului

Deoarece nu era prevazuta de Codul Penal, in luna noiembrie a anului 2004, Parlamentul Romaniei a aprobat o Lege privind prevenirea si combaterea terorismului. Legea mentionata, nr. 535, prevede la articolul 33 urmatoarele: "Sunt asimilate faptelor de terorism urmatoarele: promovarea unor idei, conceptii sau atitudini in scopul sustinerii cauzei si/sau a entitatii teroriste"- arata litera "e" a articolului de lege. Faptele sau actiunile care se includ in aceasta prevedere legala se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Cum poate fi procurata cartea

Reporterii ZIUA de Iasi au intrat in posesia cartii de la Libraria Emanuel, care vinde literatura religioasa cu specific evanghelic. Dupa o scurta privire prin librarie, cartea putea fi vazuta intr-un raft din spatele vanzatoarei. Doar 25 mii lei (2,5 lei noi), si cartea "Isus, prietenul teroristilor" putea ajunge in mainile oricui.

"Este grav daca un copil a citit aceasta carte"

Nicu Gavriluta, sociolog: "Avand in vedere titlul senzational, este clar ca impactul asupra populatiei care a cumparat-o este serios. Aceasta carte se va vinde foarte bine. Aceasta alaturare nonconformista de concepte va duce la un succes al cartii, care avea in atentie un public neformat. Este foarte grav daca a citit un copil aceasta carte. Este adevarat ca religia crestina nu condamna teroristul ca om, dar o asemenea asociere este de necrezut. Era mai probabil sa se faca o asociere intre Allah si terorism, aceasta s-a mai facut, insa aceasta asociere de cuvinte este chiar de necrezut"

"De la aceste informatii se poate intemeia dosar penal"

"In masura in care exista persoane care promoveaza aceste idei prevazute de Legea speciala nr. 535 din 2004, acestea pot fi pedepsite conform legii. Nu stiu daca aceste probleme intra in competenta noastra, insa de la aceste informatii se poate intemeia un dosar penal", a declarat procurorul Iulia Diaconu, din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi. Reporterii ZIUA de Iasi au inaintat procurorilor toate datele necesare in vederea efectuarii de cercetari in ce priveste distribuirea cartii "Isus, prietenul teroristilor".

Carti despre terorism la discretia oricui

•Transcriem in continuare o convorbire telefonica cu Cezar Diaconu, responsabil cu distribuirea cartilor de propaganda evanghelista in cadrul Colegiului Richard Wurmbrand

Reporter ZIUA de Iasi: Buna ziua, domnul Cezar Diaconu?
Cezar Diaconu: Da.
R: Am vorbit cu domnul Romaniuc (Pavel Romaniuc, conducatorul Fundatiei Filocalia si sotul Lilianei Romaniuc - n.r.) si mi-a spus sa vorbesc cu dumneavoastra in legatura cu cartile de la libraria de la Wurmbrand.
C.D: Da, spuneti!
R: Voiam o carte de la dumneavoastra, de fapt mai multe.
C.D: Care?
R: Isus, prietenul teroristilor.
C.D: Nu o mai avem in stoc.
R: Dar eu am cumparat-o.
C.D: De unde?
R: De la libraria Emanuel.
C.D: Si? De ce nu ati luat de acolo mai multe?
R: Nu, ca eu vreau vreo 2-300, am niste persoane care doresc sa o cumpere.
C.D: (dupa cateva secunde) Sigur, platiti un avans cash inainte si vi le aduc eu.
R: Bine, atunci vorbesc cu oamenii si revin eu cu un telefon.
C.D: Sigur.

Interpretarea gresita a Bibliei

Pentru a putea alatura termenul de prietenie cu cel de terorist, autorul acestei carti a scos din context un termen biblic si l-a folosit pentru a arata faptul ca Isus Hristos este prietenul teroristilor. "Este scris ca Domnul Isus este prietenul pacatosilor (Matei 11.19), cuvinte incluzand hotii, criminalii si pe cei care comit adulter", arata cel care a scris cartea la pagina 6. Sunt departe aceste concluzii de ceea ce arata Biblia la acest verset. "A venit Fiul Omului, mancand si band si spun: Iata om mancacios si bautor de vin, prieten al vamesilor si al pacatosilor. Dar intelepciunea s-a dovedit dreapta din faptele ei", scrie in Biblia ortodoxa la aceste verset. Dupa cum se poate lesne observa, nici pe departe nu poate fi vorba despre faptul ca Isus ar fi prieten cu criminalii si hotii si cu atat mai mult nu poate fi prieten cu teroristii. Un alt verset denaturat de la inceputul cartii este si cel prin care autorul gaseste "sprijin" in Biblie pentru a argumenta ca teroristii aduc o slujba lui Dumnezeu. "Oricine va va ucide, sa creada ca aduce o slujba lui Dumnezeu", spune autorul ca ar fi scris la Evanghelia dupa Ioan, capitolul 16, versetul 2. Adevaratul citat este " Va vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul cand tot cel ce va va ucide sa creada ca aduce inchinare lui Dumnezeu", vorbindu-se in text despre prigonirile viitoare pe care le vor suferi crestinii, nicidecum nu sustine teroristii si actiunile lor. Pentru a arata cu adevarat ceea ce vrea sa spuna, autorul mentioneaza intr-un pasaj legatura sufleteasca pe care o are cu teroristii. "Teroristii de azi sunt convinsi ca ei slujesc bine natiunea, religia, rasa sau partidul lor. Din toata inima putem fi de acord cu ei ca cineva trebuie sa faca tot posibilul, in slujba acestor entitati. Avem astfel un punct de legatura", arata cel care se semneaza Richard Wurmbrand la pagina 8.
Cezar ELISEI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013591 (s)