National

Prognoză meteo. Cum va fi vremea în weekend? Atenționare cod galben de ploaie

Publicat: 21 feb. 2020

Finalul de săptămână va aduce o vreme deosebit de caldă pe teritoriul țării noastre (în special duminică, la orele prânzului fiind așteptate maxime de 17-19 grade în sud-vest), consecință a unei advecții de aer tropical dinspre nordul Africii pe partea anterioară a unei vaste depresiuni atmosferice cu centrul în nordul Europei. Vor cădea și precipitații, mai ales sub formă de ploaie, iar acestea se vor semnala cu precădere în regiunile intracarpatice. Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi în general moderate, numai în nord-vestul Carpaților Orientali și în vestul Munților Apuseni urmând să se acumuleze până la 30-40 de mm pe întreg parcursul intervalului.

Atenționare nowcasting Vineri 21 februarie

Valabil de la : 21-02-2020 ora 22:00 până la : 21-02-2020 ora 23:30

In zona : Județul Iaşi: Iași, Tomești, Holboca, Ciurea, Miroslava, Popricani, Costuleni, Comarna, Valea Lupului, Mogoșești, Schitu Duca, Ungheni, Prisăcani, Victoria, Rediu, Bârnova, Golăiești, Aroneanu, Țuțora;

Se vor semnala : local averse ce vor cumula 20….25 l/mp

Cu va fi vremea sâmbătă 22 februarie?

Sâmbăta cerul va fi variabil spre mai mult noros în toată ţara, însă precipitaţii se vor semnala mai ales la munte (predominant sub formă de ninsoare, fără a se depune totuşi un strat consistent de zăpadă); în restul teritoriului precipitaţiile îşi vor face apariţia numai în mod izolat şi vor fi slabe cantitativ, potrivit prognozei Vremea.ro. Vântul va sufla moderat spre tare în sud-est şi la munte şi slab, cel mult slab până la moderat în restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 7 grade în Transilvania şi Maramureş, 6-11 grade în Banat şi Crisana, 8-13 grade în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea (cu cele mai ridicate valori aşteptate în sud-vestul Olteniei) şi 6-11 grade Celsius în Moldova.

Cu va fi vremea duminică 23 februarie?

Duminica un front atmosferic cald cu deplasare rapidă va pătrunde prin nord-vestul ţării şi va aduce precipitaţii sub formă de ploaie pe arii extinse în nordul Transilvaniei, Crisana şi Maramureş, iar local şi în Moldova. În zona Maramureşului, datorită intensificării orografice a precipitaţiilor, cantităţile de apă estimate a se acumula vor ajunge local până la 20-25 de mm. Datorită advecţiei de aer cald, limita ninsorilor va urca tot mai sus în altitudine, astfel încât precipitaţii solide se vor semnala numai la peste 1500-1800 de metri.

Vântul va fi în intensificare în toată ţara după orele dimineţii (datorită ‘strangerii’ gradientului baric), cel mai tare urmând să bată la munte, unde vor fi rafale şi de 120-140 de km/h pe crestele cele mai înalte. Maximele termice vor urca la prânz până spre 5-10 grade în estul Transilvaniei şi în Maramureş, 8-13 grade în vestul Transilvaniei şi în Crisana, 12-17 grade în Banat, 14-19 grade în Oltenia, 11-16 grade în Muntenia şi Dobrogea şi 9-14 grade Celsius în Moldova, cu cele mai ridicate valori aşteptate a se înregistra în zonele subcarpatice.

 

 loading...

Adauga un comentariu