National

PROGNOZA METEO pentru DOUA SAPTAMANI. Vreme CALDA, dar nu scapam de PLOI

Publicat: 02 iun. 2014
1

Regimul termic prognozat de meteorologi in urmatoarele doua saptamani (2 -15 iunie) va fi unul caracteristic acestei perioade, mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18-19 grade si vor atinge un maxim de 27-29 de grade Celsius, in medie, dar si cu ploi in toate regiunile, in general slabe cantitativ.

In Banat, maximele vor urca in medie pana spre 27-28 de grade la sfarsitul primei saptamani de prognoza. Se vor mentine la aceleasi cote si la inceputul saptamanii viitoare, dar tendinta va fi de scadere usoara, spre valori caracteristice perioadei. Valorile nocturne vor pastra aceeasi evolutie, cu cele mai calde nopti in intervalul 9-13 iunie, cand se vor inregistra medii in jur de 15 grade. Se vor semnala averse, care dupa data de 6 iunie vor fi pe arii mai extinse si izolat mai insemnate cantitativ.

Citeste si: Cod GALBEN de furtuni in mai multe zone din tara

In primele zile ale acestei saptamani, in Crisana, valorile termice sunt mai coborate decat in mod caracteristic acestei perioade, dar vor creste treptat pana la jumatatea intervalului de prognoza. Astfel, maximele pornesc de la valori medii de 20 de grade, urmand a se atinge 26-27 de grade in jurul datei de 9 iunie, dupa care vor scadea usor. Minimele vor atinge medii de 14-15 grade in jurul aceleiasi date, cu valori la debut de 8-10 grade. Ploile vor fi in general slabe cantitativ si se vor semnala la nivel local. Acestea vor fi asociate dezvoltarilor convective de dupa-amiaza.

In Transilvania, vremea va fi racoroasa in primele zile ale intervalului, apoi va intra intr-un proces de incalzire treptata pana in data de 10 iunie. In aceste conditii, mediile valorilor diurne vor inregistra o crestere de la 18 grade pana spre 26 de grade, cu tendinta de usoara scadere spre sfarsitul intervalului. Regimul termic nocturn va urma si el aceeasi evolutie, cu medii de 7-8 grade in faza initiala si 12-13 grade la mijlocul intervalului. Ploile vor fi prezente in cea mai mare parte a intervalului si a regiunii, cu frecventa mai mare in cursul dupa-amiezelor si vor fi mai insemnate cantitativ dupa data de 6 iunie.

Citeste si: PROGNOZA METEO pe 3 luni. VEZI cum va fi VREMEA in IUNIE, IULIE si AUGUST

In Maramures, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata in prima saptamana, devenind usor mai calda decat in mod normal, iar in a doua saptamana se va raci usor. Mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18-19 grade si vor atinge un maxim de 26-27 de grade. Minimele termice vor debuta cu medii de 7-8 grade si vor urca la cel mult 13-14 grade. Ploile vor fi in general slabe cantitativ, dar isi vor face aparitia aproape in fiecare dupa-amiaza.

La inceputul intervalului, in Moldova, se vor inregistra medii ale temperaturilor de 20-22 de grade ziua si 8-10 grade noaptea. Apoi regimul termic va marca o crestere pana spre finalul primei saptamani de prognoza, iar in a doua saptamana se va mentine in general constant. Mediile maximelor vor atinge 26-28 de grade in jurul datei de 7 iunie, iar cele mai ridicate minime vor fi, in medie, de 15-16 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ va creste in intervalul 7-12 iunie, in rest acestea fiind de asteptat doar pe arii restranse si in general slabe cantitativ.

Citeste si: Ne vom PRAJI de-a binelea! Urmeaza cea mai fierbinte vara DIN ISTORIE!

In Dobrogea, vremea va fi racoroasa in primele zile, cand mediile maximelor vor inregistra cel mult 20-22 de grade, apoi se va incalzi usor pana in 6-7 iunie, cand vor fi 25-26 de grade. Minimele vor avea si ele o tendinta de crestere, de la 12-13 grade in prima zi, pana spre 17-18 grade la jumatatea intervalului de prognoza. Ploile vor fi in general sub forma de aversa si se vor semnala mai ales in cursul dupa-amiezelor. Izolat, indeosebi in intervalul 7-12 iunie, se pot cumula cantitati mai insemnate de apa.

Mediile valorilor diurne vor porni, in Muntenia, de la 22-23 de grade, iar ale valorilor nocturne de la 10-12 grade, marcand apoi o crestere de 5-7 grade pe parcursul primei saptamani. Regimul termic va fi stationar si apropiat de cel normal pentru aceasta perioada in partea a doua a intervalului de prognoza, cand vor fi maxime de 26-28 de grade si minime de 14-16 grade. Gradul de instabilitate se mentine ridicat, astfel incat vor fi averse in fiecare dupa-amiaza, pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ in intervalul 7-12 iunie.

In Oltenia, primele zile din interval vor fi caracterizate de o vreme racoroasa, cu valori medii maxime de 20-22 de grade. Treptat, acestea vor creste, astfel incat in zilele de 7 si 8 iunie se vor atinge 27-28 de grade, iar in a doua parte a intervalului vor mai cobori usor, spre 25-26 de grade, valori normale pentru aceasta perioada. Temperaturile minime vor avea acelasi parcurs, cu medii de la 10-11 grade, pana la cel mult 14-15 grade. Probabilitatea aparitiei averselor va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezelor, posibil mai insemnate cantitativ dupa data de 8 iunie.

Citeste si: PROGNOZA METEO pe doua saptamani. Se incalzeste treptat, dar VARA incepe cu ploi in toata tara

La munte, regimul termic, atat cel diurn cat si cel nocturn, va fi in crestere usoara in prima saptamana, apoi se va mentine stationar. In aceste conditii, mediile temperaturilor maxime vor fi de 10-12 grade in primele zile din interval, dar vor atinge 18-19 grade in jurul datei de 8 iunie, iar mediile temperaturilor minime vor creste de la 2-3 grade, pana spre 10 grade. Vremea se va mentine instabila, cu ploi in averse, ce se vor semnala in mod deosebit dupa-amiaza. Izolat, acestea vor putea fi mai insemnate cantitativ.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 2-15 iunie, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.

Adauga un comentariu