Eveniment-Social

Program ambitios pentru dezvoltarea rurala in judetul Iasi

Publicat: 16 mart. 2012
1

@ Incepand de anul acesta, judetul Iasi a fost inclus in programul european Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala, care are drept scop accelerarea dezvoltarii mediului de afaceri si a infrastructurii din mediul rural

Judetul Iasi beneficiaza incepand cu anul acesta de un nou program menit sa stimuleze dezvoltarea rurala. Comunele si societatile comerciale vor avea la dispozitie Programul „Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala„, lansat pe 15 martie, de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin acest program vor fi alocate aproximativ 108 milioane de lei, pe parcursul a patru ani, pentru stimularea si dezvoltarea zonelor rurale din Romania. In primul an, proiectul Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR) dispune de un buget de aproximativ 24 de milioane de lei. Fondurile vor fi alocate din bugetele Uniunii Europene si ale Guvernului Romaniei. Reteaua este compusa din asociatiile care reprezinta fermierii, proprietarii de terenuri, proprietarii si managerii de paduri, organizatiile comerciale, autoritatile locale, organizatiile civile si non-profit de diverse tipuri, Grupurile de Actiune Locala (GAL), universitatile, institutele de cercetare si alte asociatii de profil. Pentru asigurarea unei implementari eficiente a proiectului a fost infiintata Unitatea de Sprijin a Retelei (USR). Contractul pentru implementare a fost semnat cu firma spaniola Innovación y Desarrollo Local. Unitatea de Sprijin va avea un birou national la Bucuresti si opt birouri regionale. Pentru regiunea N-E, biroul va fi in Iasi. „Reteaua va acorda sprijin specializat membrilor acesteia prin intermediul unor sesiuni de instruire, va furniza consultanta si va pune la dispozitie informatii despre bune practici de dezvoltare, atat din tara, cat si din celelalte state membre ale UE in care se implementeaza concomitent acelasi tip de program”, a declarat Florentina Bumbea, director regional pe zona Nord-Est al RNDR.

Principalul scop al USR va fi sprijinirea RNDR si facilitarea indeplinirii obiectivelor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Obiectivele USR sunt: incurajarea cooperarii si a schimbului de idei intre membrii retelei, mentinerea unui flux continuu de informatii si facilitarea accesului la informatii atat in Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala, cat si in alte retele internationale similare. In acest scop, USR va initia diferite tipuri de activitati de consiliere si sesiuni de instruire, conferinte nationale, conferinte tematice si seminarii ad-hoc si va realiza diverse publicatii privind dezvoltarea rurala. Informatiile utile vor fi furnizate prin intermediul unui buletin informativ lunar si al website-ului http://www.rndr.ro.

Comentarii
Adauga un comentariu