Actualitate

Program de ajutor financiar către Republica Moldova. România va oferi 100 de milioane de euro

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Program de ajutor financiar către Republica Moldova. România va oferi 100 de milioane de euro
Conform documentului aprobat de Guvernul României, noul Acord va trebui să îndeplinească funcțiile Acordului din anul 2010, care a ieșit din vigoare la 28 martie 2021

Guvernul României a aprobat astăzi, 19 ianuarie 2021, memorandumul pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, conform deschide.md.

Prin intermediul acestui Acord, Guvernul României își propune să intensifice cooperarea între România și Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral. De asemenea, racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele obiective ale adoptării memorandumului pentru aprobarea negocierii şi semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

„Practic, prin acest Memorandum, la nivelul Guvernului se asigură funcţionarea mecanismelor pentru un nou acord, în baza căruia România va continua să acorde asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova, pentru a sprijini parcursul său european”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Conform documentului aprobat de Guvernul României, noul Acord va trebui să îndeplinească funcțiile Acordului din anul 2010, care a ieșit din vigoare la 28 martie 2021

Acordul din 2010 a constituit o parte integrantă importantă a mecanismelor dezvoltate de România în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Acordul a fost modificat prin 5 Protocoale adiționale, în baza cărora au fost extinse domeniile de aplicare și a fost prelungită la 10 ani perioada de valabilitate a Acordului. Valoarea totală a plăților efectuate de România în baza Acordului a fost de 32.037.337,41 euro, suma rămasă neutilizată fiind de 67.962.662,59 euro. Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din Republica Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între România și Republica Moldova.

Potrivit Guvernului României, victoria forțelor pro-reformă la alegerile parlamentare anticipate care au avut loc în Republica Moldova la 11 iulie 2021 a creat un context prielnic pentru relansarea în ritm accelerat a agendei de cooperare bilaterală.

Noul Acord cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în următoarele domenii de activitate: sectorul energetic; infrastructura de transport; protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice; lucrări publice și infrastructură; întreprinderi mici și mijlocii; independența mass-media; reforma administrației publice; afaceri interne; sănătate; educație; cultură și patrimoniu; cercetare, precum și turism.

Acordul are ca obiectiv stabilirea condițiilor și a mecanismelor în baza cărora România poate acorda asistență tehnică și financiară de la bugetul de stat în beneficiul Republicii Moldova.

Adauga un comentariu