Local

Program Naţional de Cadastru în judeţul Iaşi. Discuţii ale şefilor din Casa Pătrată cu reprezentanţii OCPI

Publicat: 09 apr. 2021
Astăzi, 9 aprilie 2021, de la ora 11.00, are loc o conferinţă de presă despre Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, în Sala Verde a Instituţiei Prefectului Judetelui Iaşi

Astăzi, 9 aprilie 2021, de la ora 11.00, are loc o conferinţă de presă despre Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, în Sala Verde a Instituţiei Prefectului Judetelui Iaşi.

Alături de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași vor participa Marian Grigoraș, prefectul Județului Iași, reprezentanți ai Asociației Comunelor din România filială Iași și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași.

Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, a menționat astăzi că a solicitat primăriilor să acceseze la maximum sursele de finanțare pentru a rezolva probleme de fond funciar și intabulare.

„Am convocat astăzi la Instituţia Prefectului împreună cu preşedintele CJ, cu directorul OCPI o întâlnire cu asociaţiile comunelor din judeţul Iaşi. Am discutat despre situaţia Programului Naţional de Cadastru şi Publicitate imobiliară, situaţia la nivelul judeţul Iaşi din punct de vedere a unor cifre care au fost dezbătute. Lucrurile pot sta şi mai bine astfel încât am solicitat primăriilor să acceseze la maximum sursele de finanţare disponibile în acest moment şi procentul de acordări la nivelul judeţului Iaşi să crească în această perioadă. După cum ştiţi la nivelul Instituţiei Prefectului funcţionează o comisie judeţean de fond funciar care are atribuţii importante în acest domeniu. Personal îmi doresc să accentuăm în următoarea perioadă atribuţiile de monitorizare şi control al comisiilor locale de fond funciar astfel încât documentaţiile care sunt întocmite de aceste comisii locale şi ajung la comisă judeţeana să fie îmbunătăţite şi astfel lucrurile să meargă mai bine din acest punct de vedere”, a transmis Marian Grigoraș, prefectul judeţului Iaşi.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Este un avantaj uriaș pentru toți cetățenii din județ”

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a menționat faptul că pe lângă rezolvarea problemelor de fond funciar și intabulare, cele 56 de primării din județ vor avea ocazia să participe la acest exercițiu financiar viitor pentru fondurile europene nerambursabile. De asemenea, cetățenii județului vor avea un avantaj uriaș, acela că se vor rezolva gratuit problemele de moștenire sau posesie.

„Cei de la cadastru împreună cu o firmă imobiliară din Iaşi, cu reprezentanţii de la asociaţiile comunelor din România am făcut un comitet de lucru prin care vrem să creştem suprafeţele intabulate din judeţul nostru. În acest comitet având dorinţă ca cele 56 de primării care au obţinut finanţare din programul Naţional de Cadastru să-şi rezolve toate aceste probleme de fond funciar pentru că dacă vrem să pregătim exerciţiul financiar viitor pentru fonduri europene trebuie să avem suprafeţele intabulate. În momentul de faţă, judeţul Iaşi se confruntă cu reale probleme de fond funciar şi evident de intabularea proprietăţilor şi este firesc ca CJ, prefectura, OCPI să vină în sprijinul cetăţenilor judeţului nostru. În jur de 30% din păcate în ultimii ani raportat la restului judeţelor din ţară nu stăm foarte bine în ceea ce priveşte sistematicul şi evident intabularea suprafeţelor cu fonduri de la Guvern.

Resursele financiare sunt, dacă toate cele 56 de OAT-uri şi-ar face sistematicul, în judeţul nostru ar putea veni în acest an aproximativ 2 milioane de euro, finanţare gratuită de la Guvernul nostru şi nu ar implica resursele financiare ale comunelor şi mai ales ale cetăţenilor. Un avantaj uriaş pentru toţi cetăţenii din judeţ care au teren este dacă este vorba despre dezbateri de moştenire este gratuită, dacă este vorba de posesie şi titlurile au fost scrise greşit se pot remedia prin acest proces fără a mai implica prefectura şi fără judecată în instanţă”, a transmis Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

Comentarii
Adauga un comentariu