Economic

Program „Prima mașină”, lansat luni de Ministerul Economiei. Vezi condițiile cumpărării unei mașini noi

Publicat: 07 oct. 2014

Programul „Prima mașină” a fost lansat, luni, de către Ministerul Economiei, Constantin Niță, în prezența premierului Victor Ponta. Statul garantează creditul pentru un automobil, în condițiile în care cel care-l cumpără are între 18 si 35 de ani și nu a avut niciodată o altă mașina proprietate personală.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că programul se adresează mașinilor noi, mai puțin poluante. Acesta a mai precizat  că se va finanța o mașină al cărui preț este mediu, dar și pentru a putea susține producătorii autohtoni, cu implicațiile ce survin la nivelul industriei pe orizontală. 

De asemenea, premierul a declarat că este posibil ca proiectul să fie votat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, pentru a putea fi demarat începând cu 1 noiembrie, 2014. 

Constantin Niţă, ministrul Economiei, despre „Prima mașină”

– Programul vizează achiziţia unei maşini de către tineri, prin credit bancar
– Vrem să stimulăm vânzarea de maşini noi mai puţin poluante
– Tinerii românii întâmpină dificultăţi la achiziţia unei maşini noi
– Pe piaţa auto locală – vânzarea de autoturisme vechi e de 3 ori mai mare decât vânzarea de maşini noi
– Programul facilitează accesul tinerilor între 18 şi 35 de ani la achiziţionarea unei maşini noi
– Programul este accessibil şi persoanelor cu vârste mai mari de 35 de ani, dar ţinta noastră sunt tinerii de până la 35 de ani
– Statul va emite garantii de stat pentru creditele contractate
– Garanţia de stat va acoperi 50 la sută
– Avansul minim din valoare va fi între 5 şi 10 la sută
– Durata maximă a perioadei de creditare: 84 de luni
– Se pot achiziţiona autoturisme din producţia internă sau din export
– Programul este deschis tuturor instituţiilor financiar bancare
– Iniţiativa se adresează tinerilor care ar putea astfel să îşi cumpere maşini noi şi nu la mâna a doua, aşa cum optează majoritatea în prezent, din lipsa banilor.

  Avansul va fi de 5% – adică 600 de euro, calculat pentru un preț maxim de 12.400 de euro cu tot cu TVA. Dobânda va fi și ea una preferențială, față de 10-12% cât este în prezent pe piață.

Pentru cei de la Opel, modele Astra și Corsa ar putea fi vândute prin programul „prima masina”. „Discuțiile  cu APIA și cu reprezentanții bâncilor vor continua în nota de deschidere, am convingerea ca proiectul va fi unul bun”, spune Cristian Milea, reprezentantul Opel Romania, relatează stirileprotv.ro.

Producătorii  Dacia anunță că sustin proiectul „Prima mașină”. Uzina de la Mioveni ar putea vinde toate modele, mai puțin Dusterul, prin noul program. Atat Dacia Logan, cat si Sandero sau Lodgy au variante de pret care nu depasesc plafonul. Pentru Ford, modelele Fiesta si B-Max sunt cele care s-ar califica pentru finantare.

Prin programul „Prima mașină” ar putea  să se achizitiona 5.000 de autoturisme noi în acest an și pana la 20.000 anul viitor.

Sursa:  www.dcnews.ro loading...

Adauga un comentariu