Actualitate

Programul de guvernare și lista miniștrilor, depuse sâmbătă de Nicolae Ciucă

Publicat: 27 oct. 2021
Nicolae Ciucă, premier desemnat și general în rezervă stă la un birou
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, declară că în programul de guvernare sunt trecute multe măsuri privind modernizarea României

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că va depune programul de guvernare și lista nominală a miniștrilor sâmbătă seară.

Premierul desemnat Nicoale Ciucă spune că va depune lista nominală a miniștrilor și programul de guvernare până sâmbătă seara. Săptămâna viitoare Guvernul va intra în Parlament: „îmi voi juca șansa până la capăt. Nu îmi depun mandatul în niciun caz”.

Premierul desemnat Nicoale Ciucă, întrebat miercuri despre eventuala depunere a mandatului, spune că nu și-l va depune „în niciun caz”.

Legat de faptul că Dacian Cioloș l-ar fi sfătuit să își depună mandatul, Ciucă spune: „în această perioadă știți că sunt foarte multe sfaturi și atunci pe masa de negociere venim cu elemente care cu adevărat sunt serioase și ne pot duce către un demers care să asigure țării un guvern”.

Lista miniștrilor și programul de guvernare, depuse sâmbătă

În condițiile în care termenul la care Guvernul Ciucă trebuie să ceară votul de învestitură expiră sâmbătă seara, premierul desemnat spune că până atunci vor fi depuse la Parlament lista Cabinetului și programul de guvernare.

Întrebat dacă ușa către PSD a fost definitiv închisă, Ciucă a răspuns: „nu. Nu este închisă ușa către absolut nimeni. Continuăm să negociem, să discutăm și să avem o soluție finală. În acest moment mandatul meu este să negociem pentru un guvern minoritar PNL – UDMR”.

Referitor la un BPN al PNL în care să se flexibilizeze mandatul său, Ciucă spune că ultima zi în care trebuie organizat este vineri: „aici cred că pot să avansez o dată: nu mai târziu de vineri. Din punctul meu de vedere este ultima zi când putem să avem acest BPN”.

Astfel, sâmbătă seara se vor depune programul de guvernare și lista nominală a miniștrilor, urmând ca săptămâna viitoare să intre în Parlament Guvernul.

Întrebat dacă există șanse reale ca acest guvern să treacă de votul Parlamentului, Ciucă spune: „îmi voi juca șansa până la capăt”, potrivit Mediafax.

PNL, negocieri pentru Guvernul Ciucă. Cîțu: „Nu înțeleg PSD. USL nu se poate în acest moment”

Premierul interimar Florin CÎţu a vorbit despre stadiul negocierilor cu celelalte partide pentru formarea unei majorităţi.

„PSD a spus de nenumărate ori anul acesta că nu vrea la guvernare, deci nu înţeleg. USL nu este posibil în acest moment”, a spus Florin Cîţu, într-o declaraţie de presă, după ce în presă au apărut informaţii conform cărora PSD ar susţine Guvernul Ciucă doar dacă va avea mai multe cabinete.

Premierul Nicolae Ciucă ar fi cedat în fața PSD. PNL ar fi bătut palma cu PSD și ar fi oferit opt ministere social-democraților. În plus, Marcel Ciolacu ar urma să fie șeful Camerei Deputaților, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus.

PSD ar lua Finanțele, Transporturile, Sănătatea și alte 5 ministere. Potrivit acelorași surse, la Finanțe ar urma să fe numit Eugen Teodorovici, la Sănătate – Alexandru Rafila, Florian Bodog sau Adrian Streinu Cercel, la Transporturi – Sorin Grindeanu, Dezvoltare – Vasile Dîncu, iar la Interne – Gabriela Firea.

Klaus Iohannis ar fi vrut trei ministere care să rămână la PNL. Este vorba despre Ministerul Educației, Ministerul Apărării și Ministerul de Externe.

„Nu înţeleg aceste pretenţii. Acum o săptămână spuneau că vor face opoziţie, că nu vor la guvernare. Mi se pare că nu vor să negocieze nimic şi încearcă să forţeze nota cu astfel de soluţii”, a mai spus Cîţu.

Comentarii
Adauga un comentariu