News Flash:

Programul de integrare europeana a sectorului zootehnic

7 Mai 2003
911 Vizualizari | 0 Comentarii
•Directia Sanitar-Veterinara din Iasi a inceput programul de implementare a cerintelor de integrare in Comunitatea Europeana a unitatilor din zootehnie •Reprezentantii DSV Iasi sunt de parere ca, pana in 2007, mai mult de jumatate din totalul unitatilor din zootehnie vor disparea de pe piata din cauza problemelor financiare •Produsele din carne vor fi etichetate

In trimestrul al doilea al acestui an, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Iasi au inceput programul de implementare a cerintelor de integrare in Comunitatea Europeana a unitatilor din zootehnie. "In prima etapa au fost identificate unitatile din domeniul zootehniei si a prelucrarii laptelui, care vor fi monitorizate pana in 2007. Toate aceste unitati pot intocmi programe proprii de reabilitare, care sa fie aprobate de Ministerul Agriculturii. Fermele dezafectate ce nu au fost inca preluate nu au fost luate in vizor. In etapa a doua urmeaza sa se realizeze lucrarile de modernizare si reabilitare", a afirmat dr. Neculai Trinca, seful Politiei Sanitar-Veterinare.
Conform datelor furnizate de reprezentantii DSV Iasi, in prezent, pe raza judetului sunt 15 unitati de prelucrare a laptelui, 26 de unitati ce se ocupa cu sacrificarea si prelucrarea produselor din carne si 35 de ferme, din care doua sunt de carantina.
"Ca urmare a monitorizarii activitatii acestor unitati, putem spune ca acestea se impart in doua categorii: unitati care isi vor face programe proprii de modernizare si cele ce nu vor avea capacitatea financiara. Eu sunt de parere ca pana in 2007 mai mult de jumatate din totalul acestor unitati va disparea. Concurenta ii va scoate de pe piata pe cei care au pierderi tehnologice", a explicat Neculai Trinca.

Carne etichetata

Conform Ordinului 345/2002, din 2007 carnea de bovina va fi etichetata. Aceasta hotarare a fost luata pentru a asigura legatura dintre produs si animalul de la care provine. "Pe eticheta vor fi inscrise numarul de aprobare al abatorului si cel de aprobare al unitatii de transare. Doar in aceste conditii produsele de origine animala vor putea circula liber in Uniunea Europeana", a mai spus seful Politiei Sanitar-Veterinare.
De asemenea, pentru a putea fi comercializate, aceste produse trebuie sa provina de la animale sanatoase, provenite din zone ce nu sunt supuse unor interdictii de ordin sanitar-veterinar, iar animalul sa fi fost abatorizat in unitati supuse controlului inspectorilor de specialitate si a caror conditii corespund normelor de integrare. "Atat la intrarea in tara, cat si la iesire, produsele din carne si animalele vii vor fi supuse controlului sanitar-veterinar de la frontiera. In urma controlului, transportatorul va primi un certificat care va cuprinde doua sectiuni. Prima se completeaza de importator si de medicul veterinar de la frontiera, iar cea de a doua sectiune se completeaza de medicul veterinar care are in supraveghere depozitul final unde va ajunge produsul", a explicat dr. Trinca.
Craita POPA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1562 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013777 (s)