News Flash:

Programul de vecinatate Romania - Republica Moldova este reactivat

26 Ianuarie 2008
3159 Vizualizari | 0 Comentarii
• Saptamana viitoare va fi prezentata, la Consiliul Judetean, strategia de dezvoltare a Euroregiunii Siret - Prut - Nistru

In cadrul programului de vecinatate dintre Romania si Republica Moldova, va fi lansat un nou proiect intitulat "Dezvoltarea economica si sociala a Euroregiunii Siret- Prut- Nistru". Asociatia "Euroregiunea Siret-Prut-Nistru" a contractat, in luna decembrie a anului trecut, proiectul "The Economic and Social Development Strategy for Siret - Prut - Nistru Euroregion", proiect finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare CBC 2004- 2006, in cadrul programului de vecinatate Romania - Republica Moldova. Proiectul, care se afla in faza de implementare, are ca obiectiv general dezvoltarea economica si sociala de lunga durata in zona de granita dintre Romania si Republica Moldova, prin imbunatatirea capacitatilor de planificare a administratiilor publice locale din Euroregiunea Siret - Prut - Nistru si prin definirea unui cadru strategic de dezvoltare economica si sociala a euroregiunii in cauza. Durata proiectului este de 14 luni, iar suma de care va beneficia acesta va fi de aproximativ 155 mii Euro, suma ce reprezinta peste 89 la suta din costul total al proiectului.

Diferenta de 18 mii Euro reprezinta cofinantarea solicitantului. La inceputul saptamanii viitoare, la sediul Consiliului Judetean Iasi, va avea loc o conferinta ce va viza lansarea oficiala a proiectului mentionat. La dezbatere vor participa Lucian Flaiser - presedintele Consiliului Judetean Iasi, Ion Apostu - directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera (BRCT) Iasi, precum si invitati din Republica Moldova, Mihai Silistraru, presedintele Consiliului Raional Ialoveni, dar si Veaceslav Bulat si Mihai Roscovanu ca parteneri din Republica Moldova. Totodata, Ministerul Economiei si Finantelor a implementat cateva proiecte contractate in cadrul Programului Phare 2005, prin Oficiul de Plati si Contractare Phare si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile Consolidarea Democratiei in Romania, dedicat organizatiilor neguvernamentale din Romania si finantat de Uniunea Europeana. In momentul de fata, cateva organizatii neguvernamentale din Romania implementeaza un numar de 88 de proiecte ce cuprind aceasta linie de finantare, beneficiind de sume nerambursabile din fonduri europene cuprinse intre 10 mii si 60 mii Euro. Suma totala contractata este de peste trei milioane Euro. Aceste finantari au fost acordate ca urmare a lansarii de cereri de oferta de proiecte ce vizau aspecte precum consolidarea Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (BCC) existente, diversificarea si imbunatatirea calitatii serviciilor acestora ca raspuns la nevoile cetatenilor si pentru asigurarea sustenabilitatii. Au mai fost vizate proiecte care sustin consolidarea capacitatii institutionale si operationale a Asociatiei Nationale a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), astfel incat aceasta sa continue furnizarea de servicii si asistenta catre reteaua BCC pentru a asigura dezvoltarea lor durabila, cat si pentru asigurarea propriei dezvoltari durabile a ANBCC. Pe langa aceste aspecte, mai sunt luate in vizor si consolidarea rolului de sustinere a organizatiilor neguvernamentale in mentinerea si sprijinirea democratiei, a statului de drept, protectia drepturilor omului, a accesului la informatie, precum si a libertatii de expresie si independentei mass-media, dar si a independentei justitiei si luptei impotriva coruptiei. In cadrul celor 50 de ani de existenta a acestei structuri europene, statele membre ale Uniunii Europene au incercat sa construiasca o zona de stabilitate, de democratie si de dezvoltare durabila, mentinand diversitatea culturala, precum si toleranta si libertatile individuale. Uniunea Europeana isi propune sa impartaseasca realizarile si valorile sale cu tarile si popoarele de dincolo de granitele ei, in vederea unor colaborari viitoare cat mai fructuoase.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania republica moldova uroregiunea siret-prut-nistru phare 2005
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1335 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014763 (s)