Economic Local

Programul Femeia Antreprenor, o mare păcăleală? Ieșencele care au încercat să obțină finanțarea sunt nemulțumite. „Este de tot râsul ce s-a întâmplat anul acesta”

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Programul Femeia Antreprenor o mare păcăleală Ieșencele care au încercat să obțină finanțarea sunt nemulțumite. Este de tot râsul ce s-a întâmplat anul acesta
Femeile din Iași sunt nemulțumite de programul Femeia Antreprenor

Ieșencele sunt nemulțumite de programul Femeia Antreprenor ce a fost derulat în acest an. Acestea spun că au fost impuse condiții dure și că specialiștii nu au gândit programul ca să ajute femeile antreprenor la început de drum

Programul Femeia Antreprenor, ce s-a derulat recent, stârnește un val de critici din partea ieșencelor care au vrut să ia banii necesari pentru a înființa o afacere. Femeile susțin că unele condiții nu erau necesare, iar programul trebuia să ajute antreprenoarele la început de drum, nu să le încurce sau să le facă să cheltuie mulți bani pe firma de consultanță și, apoi, să nu fie pe lista câștigătorilor.

„Suntem foarte atenți la programele ce se lansează, pentru că, odată cu creșterea producției, ne-am dat seama că avem nevoie de investiții. Nu e o extindere foarte mare, dar previzionăm că vom avea nevoie de echipamente noi, de aceea am vrut să accesăm diverse programe. Există anumite opreliști. De exemplu, există un program foarte bun, Femeia Antreprenor. Sunt unic asociat și administrator al societății și m-aș fi încadrat. Numai că am citit în ghidul respectiv că nu poți să îl accesezi dacă ai fost un alt program în trecut, cum am făcut noi, intrând în Start-Up Nation. Sunt opreliști care poate nu-și au locul, dacă poți demonstra cu un plan de afaceri solid că ceea ce îți dorești să faci în continuare va crește afacerea, vor crește taxele și impozitele către stat. A fost deschis prin 4.1.1 bis, chiar dedicat industriei din care facem noi parte. Am încercat să aplicăm, ne băteam cu firme foarte mari, programe alambicate, cu audit energetic, iar lucrurile sunt puțin prohibitive pentru o firmă mică”, susține Gabriela Ilie, fondator al cofetăriei „Bucate Alintate”.

Femeile din Iași sunt nemulțumite de programul Femeia Antreprenor

Antreprenoarea a accesat 44.000 de euro prin programul Start-Up Nation și a creat 5 locuri de muncă. În prezent, are 13 angajați. Spune că statul ar trebui să fie atent la nevoile mediului de afaceri.

„Nu pot să plătesc 10.000 de lei pentru proiect, firmă de consultanță și alte câteva mii de euro pentru audit energetic. Să ne înțelegem, nu stăm cu mâna întinsă la stat. Dar atât timp cât vrei să crești economic, să creezi locuri de muncă, să plătești taxe și impozite mai mari, ar trebui programele analizate în funcție de fiecare firmă și statul ar trebui să ne ajute mai mult. Și nu înțeleg de ce trebuie să se ia în considerare cifra de afaceri din anul 2019. Eu am înființat afacerea în 2018, iar în următorii ani a crescut”, mai spune Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”.

Antreprenoare: „Este de tot râsul ce s-a întâmplat anul acesta cu programul Femeia Antreprenor”

O altă ieșeancă ce a vrut să obțină finanțare în programul Femeia Antreprenor spune că nu este eligibilă, deși avea 100 de puncte.

„Deci este de tot râsul ce s-a întâmplat anul acesta cu programul Femeia Antreprenor. Nicidecum nu a fost focus pe start-up-uri, ci pe firmele deja înființate sau oamenii care aveau deja bani pentru a porni o afacere. Era mult lăudat și așteptat, dar a dezamăgit. Cred că s-au răsuflat, iar condițiile… să prindă finanțare doar unele doamne. Doar femeile care erau deja antreprenoare puteau să vină cu anumite sume pentru cofinanțare, partea lor financiară din proiect. Cum rămâne cu start-ul în afacere, prima afacere a unei femei? Adică firmele de consultanță îți promiteau că o să câștigi cu 100 de puncte, dar nu am luat nimic. O fi bătălia mare, dar nici să plătești atâția bani pe firma de consultanță și să pice proiectul. Nu mai spun că banii erau pentru fițe, precum mașină electrică, laptopuri de ultimă generație, panouri solare, pompe de căldură. De ce să fiu obligată să iau toate astea, când mie îmi trebuie niște echipamente?”, spune Roxana, una dintre ieșencele care a aplicat în programul derulat de stat.

100.000 sau 200.000 de lei pentru afacerile eligibile

Femeia Antreprenor presupune o finanțare de până la 100.000 de lei pentru firmele care angajează o persoană, 200.000 de lei pentru cele cu 2 angajați, un sprijin financiar cuprins între 85 și 95 la sută din valoarea proiectului, iar contribuția proprie trebuie să fie între 5 și 15 la sută. Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de echipamente tehnologice pentru locuri de joacă, săli de fitness, sisteme care utilizează surse regenerabile, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, mijloace de transport, mobilă, aparatură birotică, salarii, utilități, pachet digital, voucher de digitalizare. Bugetul total alocat schemei de minimis este de 197 de milioane de lei. În total, 9.520 de firme s-au înscris în programul Femeia Antreprenor, în jur de 50 fiind din Iași. Un alt program care a prezentat interes este Start-up Nation. O listă cu dosarele ce vor fi evaluate a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

În această perioadă, dosarele depuse din Iași în programul Femeia Antreprenor sunt verificate de specialiști.

Comentarii
Adauga un comentariu