National

Programul Prima Casa devine „O familie, o casa” si se schimba radical

Publicat: 23 mai 2019
1

"Prima Casa" isi schimba radical si numele, si conditiile. Cel mai popular program printre romanii care vor o locuinta se va numi "O familie, o casa". Guvernantii vor sa modifice plafoanele si dobanzile si sa creasca garantia acordata de stat. Si nu sunt singurele noutati care au creat controverse. Analistii avertizeaza ca noul program ii va ingropa pe tineri in cheltuieli tot mai mari, iar casele s-ar putea scumpi. 

O familie, o casa si numeroase schimbari. In curand, vor putea lua imprumuturi garantate de stat nu doar romanii sub 35 de ani. Varsta va fi extinsa pana la 55 de ani. E doar prima modificare dintr-un lung sir adus programului Prima Casa. 

Peste 300.000 de romani au beneficiat de programul Prima Casa pana acum

Viorica Dancila, premierul Romaniei: Concret, ne propunem cresterea garantiei guvernamentale de la 50%, cat este in prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune 

Dupa criteriile anuntate, locuinta, nu mai veche de cinci ani, ar putea avea chiar mai mult de doua camere si o suprafata care ar putea ajunge si la 100 de metri patrati.

Totodata, valoarea creditului se extinde, la fel si avansul pe care il poate achita clientul bancii. Iar in functie de venituri si de numarul copiilor din familie, dobanda ar putea varia intre 0,9% si 5,5% pe an.

Se schimba si plafoanele maxime de venituri: 8 mii de lei pentru o persoana, 10 mii pentru o familie cu doi membri, si 12 mii pentru doi adulti si doi copii. 

In plus, va fi eliminat comisionul de 0,49% pe an care trebuia platit Fondului de Garantare. 

Iancu Guda, analist economic: Ceea ce este total dezavantajos pentru romani, pe termen lung. Aparent, lucrurile sunt bune pentru ca se pot lua credite mai mari, cu dobanda fixa. Dar oare este bine pentru romani sa cumpere un apartament mai scump la dobanda mica sau oare este mai bine pentru romani sa cumpere la valoarea corecta, pretul corect, deci cu 25% creditul mai mic, la dobanda variabila?

De la inceputul programului si pana la finalul anului 2018 au fost acordate aproape 300 de mii de garantii si de promisiuni de garantare, in valoare de aproape 24 de miliarde de lei. Analistii spun, insa, ca in prezent Prima Casa nu se mai justifica pentru ca s-a indepartat de scopul initial. Acela de a ridica piata imobiliara, aflata atunci in impas. 

Iancu Guda, analist economic: Pur si simplu, programul trebuie inchis. Programul Prima Casa implementat in 2009 si-a atins scopul in primii patru, cinci ani de la lansarea lui. Undeva in 2014 deja piata imobiliara avea pretul departe de valoarea fundamentala

Nici bancile si nici Fondul de Garantare nu au oferit un punct de vedere pe acest subiect pana acum. Proiectul a fost doar citit astazi in guvern. 

Adauga un comentariu