National

Programul Rabla 2021 a început astăzi! Autoturismele achiziționate nu vor putea fi vândute

Publicat: 21 apr. 2021
Mai multe mașini clădite una peste cealaltă
Programul Rabla Clasic și Plus va începe de astăzi. Înscrierile vor începe de luni

Programul Rabla 2021 în variantele Clasic şi Plus a fost aprobat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Bugetul care va fi acordat se va stabili astăzi, 21 aprilie 2021 în şedinţa de la Guvern. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că prgramul se va relua,  iar românii interesaţi se pot înscrie începând cu data de 26 aprilie 2021.

„Programele pe care le lansăm după aprobarea bugetului sunt Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Electrocasnice. La Rabla Clasic, am majorat bugetul de la 6.500 la 7.500 de lei. Tichetul standard de sprijin este de 7.500 de lei în 2021. Am majorat, de asemenea, ecobonusurile pentru hibrid şi pentru maşinile care au emisii scăzute de dioxid de carbon, sub 96 de grame pe kilometru”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Se acordă un buget şi pentru maşinile electrice cât şi pentru cele hibrid.

„Am dublat, practic, bugetul pentru maşinile electrice, am păstrat aceleaşi condiţii. 45.000 de lei sprijin pentru maşinile full electrice, 20.000 de lei pentru hibrid plug-in şi am introdus şi la Rabla Clasic interdicţia de a vinde maşina care a beneficiat de acest sprijin. Am constatat că au existat câteva încercări de a exporta practic subvenţia din România, de a duce maşinile în alte ţări”, a adăugat Mediului, Tanczos Barna.

În judeţul Iaşi doar câteva firme beneficiază de bani prin Programul Rabla

Firmele şi instituţiile din judeţul Iaşi care au fost acceptate în Programul Rabla, care a avut loc în anul 2020 de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), vor putea achiziţiona maşini noi cu bani din vouchere în valoare de 127.000 de lei, înscrierile au început încă din anul 2020.

Persoanele juridice care au depus dosarul la finanţare prin Programul Rabla îşi vor putea mări parcul auto cu ajutorul voucherelor acordate de către cei de la AFM. Una dintre firmele din municipiul Iaşi care beneficiază de aceste vouchere este Termo Service SA care a primit o sumă în valoare de 26.000 de lei. Firmei Concret HDI SRL i s-a acordat 6.500 de lei, iar Iacob’s LTD SRL a primit un voucher în valoare de 7.500 de lei. Cei mai mulți bani pentru achiziția noilor mașini i-a obținut compania Migdalin SRL, fiind vorba de 7 vouchere în valoare de 52.500 de lei. Firmele Phaeria Dev SRL și Evomed SRL Iași au intrat în posesia a 7.500 de lei, respectiv 10.000 de lei, bani prin Programul Rabla.

Cererile pentru Programul Rabla şi Rabla Plus au crescut înca de anul trecut

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), cererile de înrolare primite pentru serviciul „Depunere declaraţii on-line” sunt în căutare. Cererile sunt atent prelucrate, dar din cauza numărului foarte mare de înregistrări, timpul de soluţionare poate fi chiar de 30 sau 45 de zile.

Celor cărora li se aprobă cererea depusă vor fi contactați prin intermediul e-mail-ului pe care l-au lăsat la înscriere. În cazul în care înscrierea a fost făcută de o persoană împuternicită, este necesar ca procura notarială în original să fie primită la sediul AFM. De asemenea, declarația privind obligațiile la Fondul pentru mediu aferente perioadelor de raportare până la luna februarie 2020, inclusiv, pot fi depuse în format fizic, pe hârtie, folosind ultima versiune a aplicației pusă la dispoziție pe site-ul AFM.

Adauga un comentariu