National

Programul Rabla pentru electrocasnice începe în ianuarie 2021. Anunțul a fost făcut de noul ministru al Mediului, Tanczos Barna

Publicat: 24 dec. 2020
Electrocasnice vechi
„Rabla Plus un foarte mare succes în acest an, practic anul 2020 este anul autoturismelor electrice”

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în cursul lunii ianuarie, după ce aplicația informatică, special concepută pentru ușurarea procesului, a întâmpinat câteva probleme. Noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a făcut acest anunț joi, adăugând că aplicația va fi remediată, iar bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat.

Tanczos Barna a preluat mandatul de ministru de la Mircea Fechet, predecesorul său, ocazie de care jurnaliștii au profitat, pentru a-l întreba data estimativă a reluării programului menționat.

„Programul (Rabla pentru eletrocasnice – n.r.) din păcate a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea şi bugetul AFM. Trebuie să avem siguranţa că este sigur”, a spus Tanczos.

Mircea Fechet: „Au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei”

La rândul său, Mircea Fechet a oferit detalii despre problemele întâmpinate în legătură cu aplicația.

„Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicaţia informatică, atunci când a fost pusă testelor de utilizare intensă, zeci de mii de utilizatori simultan, pur şi simplu nu a funcţionat, au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei. Este obiectul unui contract de prestări servicii între AFM şi o societate comercială”, a susţinut Fechet.

Conform spuselor acestuia, Ministerul Mediului şi STS sunt în proces de remediere a acestor deficienţe.

„Suntem într-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie să fim 100% sigur că aplicaţia va funcţiona. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a spus fostul ministru.

El a făcut referire şi la programul de garanţie-returnare, care este pe circuitul interministerial de avizare.

„Suntem la stadiul în care am trimis către ministerele avizatoare Horătârea de Guvern ce urmează să fie adoptată într-o şedinţă ulterioară. Aşteptăm eventuale observaţii ale ministerelor”, a spus Fechet.

Referindu-se la acest proiect, Tanczos a adăugat: „Este un pas uriaş înainte şi sperăm să îl finalizăm cât mai repede”.

Fechet a mai completat că Ministerul Mediului a demarat, la SEAP, licitaţia pentru senzorii de măsurare a calităţii aerului, domeniu unde România are probleme serioase, iar pe 18 ianuarie vor fi deschise ofertele.

„Rabla Plus un foarte mare succes în acest an, practic anul 2020 este anul autoturismelor electrice. Cu un buget consistent, 200 de milioane de lei, am reuşit să avem pe străzile României un număr mai mare de maşini electrice decât în toţi anii trecuţi”, a completat Fechet.

El a făcut referire  şi la programul privind iluminatul stradal cu leduri, unde s-au înscris 1.000 de primării.

Cum va funcționa aplicația

Fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a oferit informații în legătură cu modul în care va funcționa aplicația. El a explicat că aceasta va emite un vocher electronic, care va fi valabil timp de 15 zile, perioadă în care fiecare persoană își poate achiziționa un aparat electrocasnic nou, renunțând la cel vechi.

„Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”, a declarat fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Adauga un comentariu