Eveniment-Social

Proiect ambitios. Cum se va schimba Iasul in urmatoarele decenii

Publicat: 13 sept. 2016
1

@ Municipiul Iasi si comunele din Zona Metropolitana se vor schimba din temelii @ Autoritatile locale au pus la punct un plan in cadrul strategiei de dezvoltare urbana, care cuprinde proiecte de zeci si chiar sute milioane de lei

Municipalitatea ieseana a lansat recent un amplu proiect privind strategia de dezvoltare urbana pentru urmatorii 15 ani. Proiectul ambitios al municipalitatii prevede dezvoltarea orasului pe mai multe sectoare de activitate, printre care competitivitate prin inovare, punct conector, patrimoniu viu, armonie cu natura, excelenta prin educatie sau Iasi, oras international. Fiecare din acest capitole a adunat zeci de proiecte, atat in arealul municipal, cat si in zona metropolitana. Si comunele din Zona Metropolitana vor beneficia de proiecte noi.

De exemplu, comunele Aroneanu, Schitu Duca, Barnova, Rediu, Mogosesti- Iasi sau Valea Lupului urmaresc sa construiasca sedii noi pentru autoritatile locale. Totodata, in aceste localitati vor mai fi implementate si proiecte de infrastructura, de extindere a cartierelor noi de blocuri, dar si de actualizare a planurilor urbanistice generale. Majoritatea acestor obiective ar urma sa fie finantate prin fonduri europene sau guvernamentale, dar si cu bani de la bugetul local. In proiect se regasesc mai multe proiecte de infrastructura.

De exemplu, se urmareste infiintarea unui parc industrial pe platforma Fortus SA, valoarea fiind estimata la 9 milioane de euro. In plus, municipalitatea mai are in vedere crearea unui centru de transfer tehnologic in valoare de peste 2 milioane de euro sau infiintarea unui centru municipal de resurse umane- centru de resurse pentru forta de munca, cu o valoare de 2,2 milioane euro. Au mai fost luate in calcul si organizarea de evenimente internationale anuale ale industriilor creative – târguri internationale de design, cu o valoare de 5,6 milioane euro. La capitolul infrastructura se va avea in vedere un drum Trans Regio Iasi-Vaslui, ce ar costa circa 100 milioane euro, dar si reabilitare si extinderea la 4 benzi a DN 28 Iasi – Tomesti, cu o valoare de 1,6 milioane euro.

Peste 500.000 euro ar costa realizarea unei legaturi intre zona comerciala ERA si centura usoara Sud – DC 27. Un alt proiect prevede cresterea accesibilitatii Aeroportului International Iasi, prin crearea unei noi legaturi catre aerogara in valoare de 1 milion euro, dar si o parcare pentru vehiculele de marfa la Vama Iasi, in valoare de 500.000 euro. La 8 milioane euro a fost estimata construirea unui centru intermodal regional de transport marfa in zona Iasi.

Alte 2 milioane de euro ar costa crearea unui areal favorabil pietonilor si bicilistilor in zona Ciurchi din Tatarasi. Cate 2,7 milioane de euro ar costa un program multianual de modernizare a strazilor in cartierele Galata si Bucium. Toate acestea, dar si multe altele, au fost incluse in strategia de dezvoltare a Iasului.

Comentarii
Adauga un comentariu