Eveniment-Social

Proiect de peste 100 milioane de euro, la CJ. Acesta poate schimba intreg judetul

Publicat: 01 sept. 2016
1

@ In joc sunt peste o suta milioane de euro @ Nemultumiti ca proiectul bate pasul pe loc si drumurile raman ca dupa razboi, alesii au decis sa demareze discutiile pentru a implementa intreg masterplanul @ Opozitia le-a cerut si consilierilor majoritari sa sustina demararea proiectului @

Consilierii judeteni ai formatiunilor din opozitie au convocat o sedinta extraordinara de plen pentru avizarea masterplanului de drumuri din intreaga regiune. Alesii PNL si PMP s-au aliat si au cerut conducerii Consiliului Judetean sa ia in calcul intreg masterplanul de drumuri, fara a se mai face anumite prioritizari. Alesii judetului sustin ca proiectul ce are acum o valoare de 119 milioane de euro, ar putea fi realizat cu mult mai putin in urma licitatiilor.

Cum in vistieria Consiliului se regasesc circa 50 milioane de euro, iar autoritatea a demarat unele discutii privind contractarea unui credit extern, consilierii sustin ca proiectul poate prinde contur. In aceste conditii, cele doua grupuri au convocat o sedinta extraordinara de plen pentru ziua de 5 septembrie, in care va fi dezbatuta oportuinitatea alocarii de fonduri pentru intreg proiectul ce cuprinde opt subaxe de drumuri.

„Pentru a nu tergiversa lucrurile, am stabilit pentru inceputul saptamanii viitoare o sedinta extraordinara in care sa dezbatem masterplanul de drumuri judetene. Cred ca este momentul sa startam acest proiect. In mandatul precedent s-a reusit implementarea proiectului aeroportului si am recuperat banii de la Comisia Europeana. Cu acesti bani putem demara si masterplanul de drumuri acum. Nu sunt zone cu prioritati si de aceea am propus intreg masterplanul”, a spus Daniel Minciuna, liderul grupului de consilieri judeteni PNL. Si consilierii grupului PMP au cerut ca proiectul masterplanului sa nu mai fie tratat in bataie de joc de sefii judetului.

„Grupul PMP, alaturi de grupul PNL, a convocat o sedinta de plen pentru a sustine acest proiect. Vrem sa punem in aplicare intreg masterplanul. Cetatenii judetului Iasi si-au adus contributia la bugetul judetului si au nevoie sa poata circula pe drumuri normale. Acum trebuie sa ne asumam acest proiect, unul extrem de mare. Noi nu vorbim aici de aliante, ci de proiecte de investitii de infrastructura„, a mentionat Alin Aivanoaei, liderul grupului de consilieri judeteni PMP. Culmea, tot ieri a fost convocata si comisia de prioritizare a drumurilor judetene. Asta in conditiile in care comisia a batut pasul pe loc si nu s-a intrunit nici macar o data in noul mandat. 

Cum arata proiectul

In calculul opozitiei vor intra toate cele opt subaxe de drumuri judetene. „Se aproba dispunerea masurilor necesare, inclusiv cele de ordin financiar, pentru demararea implementarii întregului masterplan pentru drumurile judetene si comunale din judetul Iasi în perioada 2014-2020, pâna cel mai târziu 31 octombrie 2016, constând în, fara a se limita la acestea: demararea actualizarii indicatorilor tehnico-economici, stabilirea montajului financiar si cadrului juridic de implementare si demararea procedurilor de achizitii publice. Cu toate ca în perioada 2012-2016 procentul de drumuri judetene modernizate în judetul Iasi a crescut simtitor, acesta înca nu a atins pragul necesar pentru ca întreg judetul sa cunoasca cresterea calitatii vietii prin asigurarea cresterii accesibilitatii, conectivitatii si mobilitatii rutiere prin fluidizarea traficului rutier si reducerea poluarii fonice si atmosferice. Conform declaratiilor publice din data de 29.08.2016 ale presedintelui CJ Iasi, dl. Maricel Popa, Consiliului Judetean Iasi are un excedent bugetar de 43.000.000 Euro. Conform adresei 25051/23.08.2016 a Directiei Economice, valoarea maxima a unui nou împrumut contractat sau garantat, care sa respecte limita legala si care sa prezinte un risc minim acceptabil pentru judetul Iasi este de pâna in 40.000.000 Euro”, se arata in proiectul de hotarare ce va fi discutat lunea viitoare.

Adauga un comentariu