News Flash:

Proiect de restaurare a zonei Costuleni

23 Martie 2005
1230 Vizualizari | 0 Comentarii
•Directia Apelor Prut Iasi a prezentat prefecturii, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, proiectul de restaurare ecologica a Jijiei, finantat cu suma de 400 mii Euro, care va fi finalizat in 2006 •Pentru a fi finalizat acest proiect, Directia trebuie sa cumpere terenuri in valoare de 45 mii Euro

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, conducerea Directiei Apelor Prut (DAP) din municipiul Iasi a organizat o masa rotunda cu tema "Rezervatii acvatice in judetul Iasi, prezent si viitor". La acest seminar a fost prezentat proiectul pilot de reconstructie a rezervatiei de la Costuleni. DAP a demarat acest proiect in cooperare cu Institutul Olandez de Management al apelor interioare si Tratarea apelor uzate (RIZA). Directia a primit in luna iunie a anului trecut o finantare in valoare de 400 mii Euro, pentru demararea unui proiect de restaurare ecologica, in comunele Costuleni si Prisacani, iar prima etapa a acestui proiect este reprezentata de restabilirea cursului apei pe Jijia Veche. Urmatoarea etapa este realizarea unei zone in comuna Costuleni, judetul Iasi, care va deveni primavara si toamna un important loc de odihna pentru pasarile migratoare, iar vara zona restaurata va putea fi locul de reproducere al pasarilor de apa si al pasarilor specifice zonelor mlastinoase. Insa Directia Apelor din Iasi se confrunta cu o problema. Zona care urmeaza a fi restaurata nu este inclusa in patrimoniul Directiei, ci reprezinta proprietate privata. De aceea, DAP a inceput sa achizitioneze terenurile, pana in prezent doar cateva parcele fiind cumparate din cele 250 hectare necesare realizarii proiectului. Trebuie mentionat faptul ca DAP Iasi cumpara aceste terenuri la un pret de 180 Euro pe hectar. Astfel, circa 45 mii Euro vor fi investite de catre Directia Apelor, din investitia Institutului Olandez de Management al apelor interioare, pentru restaurarea ecologica a bazinului hidrografic Prut. Pentru demararea acestui proiect a fost necesara semnarea unui Memorandum. Acest act a fost semnat de catre Consiliul Judetean Iasi, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Apelor Prut, Societatea Ornitologica Romana filiala Iasi si de catre Asociatia Comunitara Cercetasii Romaniei. De asemenea, a fost obtinuta aprobarea de principiu de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare Bucuresti, iar dupa aceea au fost realizate studiile hidrologice si topografice ale zonei.
Daniela GRADINARIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1399 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013631 (s)